Hlavní obsah

Alžířan, který nastražil nálož v centru Lyonu, slíbil věrnost Islámskému státu

Paříž

Čtyřiadvacetiletý Alžířan Muhammad Hišám M., který je podezřelý z nastražení nálože v centru Lyonu, vyšetřovatelům řekl, že přísahal věrnost Islámskému státu (IS). Ve čtvrtek to oznámil zdroj z prokuratury. Exploze podomácku vyrobené bomby minulý pátek lehce zranila 13 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyšetřování výbuchu v LyonuVideo: Reuters

 
Článek

Alžířana se podařilo dopadnout v pondělí v autobusu. Zpočátku mlčel, ale ve středu se přiznal, že nálož v schovanou v balíku na lyonské ulici Victora Huga nastražil.

„Přiznal se, že vyrobil balíček s bombou a v pátek odpoledne ji položil před pekařstvím nedaleko nádraží Lyon-Perrache,“ uvedl zdroj blízký vyšetřovatelům.

Ve čtvrtek soudní zdroj, který si nepřál být jmenován, řekl, že se Alžířan přiznal, že jednal ve jménu Islámského státu.

V jeho počítači se našly dokumenty, z kterých vyšetřovatelé vyvozují, že obdivoval Islámský stát. Vyhledával si také extremistické stránky a návody na výrobu bomb. I když šlo o radikála, policii nebyl znám, uvedl lyonský starosta Gérard Collomb.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Místo výbuchu v centru Lyonu

Jako nálož použil aceton peroxid (APEX), který se dá poměrně lehce vyrobit. Jeho nejnebezpečnější formou je triaceton triperoxid (TATP), který byl použit při atentátech v Paříži.

V souvislosti s činem zadržela francouzská policie celkem čtyři lidi, podle AFP kromě hlavního podezřelého skončili ve vazbě také jeho rodiče a ještě jeden muž, podle některých údajů bratr podezřelého. [celá zpráva]

Ten je stále vyslýchán, zatímco rodiče ve čtvrtek pustili, aniž by je obvinili. Oba dále zadržovaní jsou obviněni z pokusu o vraždu a z terorismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám