Hlavní obsah

Rakousko má poprvé v historii kancléřku, zemi povede do předčasných voleb

Vídeň
Aktualizováno

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen ve čtvrtek pověřil sestavením přechodné vlády dosavadní šéfku ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Je to první žena v čele rakouské vlády. Jmenována do ní byla po krizi, kterou vyvolalo video zachycující jednání šéfa koaliční strany Svobodných Heinze-Christina Stracha s nastrčenou ženou o nelegálním financování strany.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Brigitte Bierleinová, pověřená sestavením rakouské vlády.

Článek

Devětašedesátiletá kancléřka má s vládou odborníků dovést zemi k předčasným volbám, které jsou plánovány na září. Rakouský prezident řekl, že se s Bierleinovou shoduje v tom, že ministři přechodné vlády by měli být převážně státní úředníci.

Lidovci (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze, svobodní (FPÖ) i sociální demokraté (SPÖ) se podle agentury APA shodli na kancléřce. S prezidentem ve čtvrtek hovořil Kurz i předsedkyně SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová.

Norbert Hofer, který je po Stracheho odchodu z postu vicepremiéra a z vedení strany úřadujícím předsedou FPÖ, řekl, že jméno kancléřky je dohodnuté, určeni ale nejsou ministři budoucí přechodné vlády.

Vládní krizi v Rakousku spustilo zveřejnění tajně natočeného videa, na němž tehdejší šéf svobodných Heinz-Christian Strache před rakouskými volbami v roce 2017 hovoří ve vile na Ibize s ženou vydávající se za příbuznou ruského oligarchy. Tématem rozhovoru bylo možné nezákonné financování Stracheho strany a přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc. [celá zpráva]

Kvůli skandálu se rozpadla vládní koalice lidovců a svobodných. Premiér Kurz chtěl zemi dovést k předčasným volbám, ale parlament mu vyslovil nedůvěru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám