Hlavní obsah

ON-LINE: Nadvláda lidovců a socialistů v Evropském parlamentu padla

• Aktualizováno

V neděli skončily čtyřdenní volby do Evropského parlamentu, konečné výsledky Český statistický úřad oznámil ve 23:00 SELČ, tedy poté, co se jako poslední uzavřely volební místnosti v Itálii.

Záznam: ČSÚ oznámil výsledky voleb do EP v ČeskuVideo: ČTK

 
Článek

00:27 - Evropská lidová strana (EPP) se podle předběžných výsledků stala vítězem letošních voleb do Evropského parlamentu, utrpěla ale ztrátu. Získala 180 z celkem 751 křesel, dosud přitom měla 221 mandátů. Druzí socialisté (S) by měli získat 152 mandátů, po minulých volbách měli 191 křesel.

Poprvé za desetiletí přišly tyto strany o společnou nadpoloviční většinu a k prosazení své proevropské agendy budou potřebovat třetího partnera.

Třetí skončila liberální frakce ALDE se ziskem 105 europoslanců oproti předchozím 67.

23:53 - Pokud by se výsledky eurovoleb aplikovaly na volby do Sněmovny, ANO by mělo ve Sněmovně 56 poslanců, SPD a KSČM by k většině nepomohly. ODS, Piráti, STAN s TOP 09 a KDU-ČSL by měly 110 hlasů.

Piráti k výsledku volebVideo: Novinky

23:52 - Eurovolby v Británii by mohly být prvními volbami na celostátní úrovni, v nichž obě hlavní politické strany skončí až za prvními dvěma příčkami. Stanice BBC po ohlášení výsledků z prvních obvodů předpovídá, že zvítězí Strana pro brexit europoslance Nigela Farage a že druzí budou prounijní Liberální demokraté. Až za nimi by skončila opoziční Labouristická strana a vládní konzervativci.

Andrej Babiš k výsledku volebVideo: Novinky

23:35 - „Gratuluji vítězi těchto voleb, ale doufám, že je to naposled,” vzkázal hnutí ANO předseda ODS Petr Fiala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Evropského parlamentu ve srovnání s volbami v roce 2014

23:34 - Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí výsledek se třemi mandáty jako velký úspěch. Podle Víta Rakušana (STAN) mají alternativní strany svou sílu.

Vít Rakušan a Jiří Pospíšil k výsledkům voleb do EPVideo: Novinky

23:28 - V Británii vyhraje Strana pro brexit, druzí budou prounijní Liberální demokraté, předpovídá BBC. Voliči zřejmě potrestali dvě hlavní strany.

23:23 - Eurovolby v Maďarsku vyhrál Orbánův Fidesz s 52 procenty, levicová Demokratická koalice má 16 procent. Mandáty získali i socialisté a Jobbik.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Evropského parlamentu

23:23 - V italských volbách do EP vyhrála patrně protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. První průzkumy jí přisuzují 26 až 31 procent hlasů. Druhé místo podle průzkumů získala levicová Demokratická strana, jež má mezi 20,5 až 25 procent hlasů. Koaličnímu partneru Ligy, protestnímu Hnutí pěti hvězd, průzkumy přisuzují 18,5 až 23 procent hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební účast ve volbách do EP v krajích

23:19 - Volební výsledek je pro ČSSD tvrdá rána, nedokázala voliče zaujmout správným tématem a restart strany musí být silnější a jasnější, řekl předseda strany Hamáček.

Jan Hamáček k výsledku voleb do EPVideo: Novinky

23:18 - Evropské volby na Slovensku vyhrála podle oficiálních výsledků Koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS) a Spolu. Na druhém místě skončila nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, která ale utrpěla ztráty. Třetí nejúspěšnějším subjektem se stala protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Volební účast stoupla na 22,74 procenta oproti 13 procentům v roce 2014.

23:16 - Piráti očekávali, že zvítězí, porazí hnutí ANO a získají 20 procent a pět mandátů. Nakonec se však musí spokojit pouze s necelými 14 procenty a třemi europoslanci. Ve volebním štábu je cítit zklamání. Někteří Piráti to i tak hodnotí jako úspěch.

23:09 - Zvítězilo hnutí ANO, které získá šest křesel. Druhá je ODS, obsadí čtyři křesla. Piráti, kteří pomýšleli i na vítězství, skončili až třetí a budou mít v EP tři zástupce stejně jako koalice TOP 09 + STAN. Po dvou křeslech získaly SPD a KDU-ČSL, jeden mandát mají komunisté. ČSSD se do EP neprobojovala.

23:04 - Volební účast činila 28,72 procenta, oznámil šéf ČSÚ Marek Rojíček. Při posledních volbách do europarlamentu šlo volit jen 18,2 procent oprávněných voličů.

23:01 - Český statistický úřad začal oznamovat výsledky eurovoleb v ČR

22:54 - Do štábu ANO dorazil premiér Andrej Babiš. Řekl, že věří ve vítězství hnutí ANO. Volby podle něj budou ukazatelem vnitropolitické situace v ČR. Za největší soupeře považuje Piráty. Zkritizoval, že oni i další strany v kampani „jeli program antibabiš”.

22:24 - Ve dvojciferný volební výsledek věří přítomní ve štábu TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN), kde vládne optimistická nálada. „Nyní se ukáže, že má smysl, když se TOP 09, STAN a další politické subjekty spojují a vytvářejí jednu koalici,” řekl novinářům šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, europoslanec a lídr kandidátky Spojenci pro Evropu. On i první místopředsedkyně TOP O9 Markéta Pekarová Adamová doufají alespoň ve tři mandáty.

22:10 - Ve štábu na Palackého náměstí v Praze napjatě výsledky očekávají Piráti. Atmosféra je uvolněná. Pirátům hraje i DJ, přičemž za dýdžejským pultem se objevil i předseda Ivan Bartoš. Ten věří v zisk čtyř mandátů. „Fungujeme nehledě na to, jak dopadnou volby, a od voleb do Sněmovny rosteme. Průzkumy nám ukazovaly až 24 procent. Pro nás by byl úspěch čtyři mandáty, tak uvidíme, jak to dopadne,“ řekl před zveřejněním výsledků Bartoš.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš před zveřejněním výsledků voleb do Evropského parlamentuVideo: Novinky

22:06 - Lídr kandidátky ODS v eurovolbách Jan Zahradil, který vede frakci evropských reformistů, ocenil při příchodu do volebního štábu v centru Prahy neoficiální výsledky spolupracujících stran na Slovensku či v Nizozemsku, kde by reformisté měli získat několik mandátů. „Evropští voliči v různých evropských zemích vysílají různé signály svým politickým elitám. Pokud volí nebo preferují strany kritické ke kurzu evropské integrace, tak by to jejich současní představitelé měli brát vážně a oprostit se od mantry, že je třeba stále více Evropy,” řekl Zahradil k informacím, podle nichž v některých zemích včetně například Francie posílily nacionalistické strany.

21:43 - Eurovolby ve Švédsku vyhráli sociální demokraté, uvádí odhady. Podle nich protiimigrační Švédští demokraté skončili třetí a ne druzí, jak se čekalo.

21:41 - Zpřesněný odhad rozdělení mandátů v novém EP dává lidovcům 177 křesel, S 147, nacionalistům 113, ALDE 101, Zeleným 69 a ECR 59 křesel.

Foto: Yves Herman, Reuters

První odhad rozložení mandátů v novém parlamentu novinářům v Bruselu nabídl mluvčí EP Jaume Duch

21:31 - „Lidé dali asi přednost hokeji, nebo je spíš zajímá ta domácí politika,” komentoval nízkou účast českých voličů místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Za dobrý výsledek budu považovat vše nad pět mandátů,“ sdělila novinářům lídryně kandidátky ANO Dita Charanzová. [celá zpráva]

Jaroslav FaltýnekVideo: Novinky

21:11 - Hamáček odmítl, že by případná prohra v eurovolbách mohla zatřást s jeho křeslem předsedy ČSSD. Březnový sjezd strany, který ho do čela opětovně zvolil, se prý konal nedávno.

21:10 - V polských volbách do EP zvítězila podle prvních odhadů Kaczyńského vládní strana PiS se 42 procenty. Opoziční koalice má o tři procentní body méně.

21:06 - Předseda ČSSD Jan Hamáček neočekává, že by sociální demokracie mohla dosavadní čtyři mandáty v Evropském parlamentu obhájit. „Volební účast ČSSD nenahrává. Protože je to relativně nízká volební účast s vyšší účastí ve velkých městech zejména v Praze. Z hlediska volební účasti je to pro ČSSD spíš negativní zpráva,“ řekl novinářům Hamáček, který by za úspěch pokládal zisk pěti procent.

Jan HamáčekVideo: Novinky

Lídr evropské kandidátky Pavel Poc do Lidového domu ještě ve 21 hodin nedorazil, podle Hamáčka slavil se svými blízkými narozeniny a přijde později.

21:04 - Britský deník The Guardian s odvoláním na údaje EP uvedl, že volební účast v ČR činila 20,2 procenta. Je tak opět mezi nejnižšími v EU. Při posledních volbách do europarlamentu šlo volit jen 18,2 procent oprávněných voličů.

21:00 - První odhad rozložení mandátů v novém parlamentu, který novinářům v Bruselu nabídl mluvčí EP Jaume Duch, byl propočten z dosud zveřejněných odhadů volebních výsledků v 11 zemích unie a na základě průzkumů před volbami ve zbývajících 17 státech. Parlament v průběhu večera hodlá své údaje zpřesňovat do chvíle, než po 23:00 a uzavření volebních místností v Itálii bude moci začít zveřejňovat průběžné výsledky.

20:59 - Dvě největší evropské frakce tak pravděpodobně oslabí a přijdou o dosavadní společnou nadpoloviční většinu v Evropském parlamentu. Evropská lidová strana (EPP) by měla podle prvního odhadu získat 173 mandátů místo dosavadních 221 a i přes oslabení tak zůstat nejsilnější frakcí. Socialisté z S by mohli mít 147 nových europoslanců, v posledních eurovolbách dostali 191 mandátů.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Lídryně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová poté, co si za plentou připravila lístek pro volby do EP. Podle prvních odhadů její strana ve Francii zvítězila.

20:41 - Europarlament zveřejnil první odhad výsledků letošních eurovoleb podle frakcí. Lidovci by mohli získat 173 mandátů, socialisté 147, liberální ALDE 102 křesel.

20:17 - V eurovolbách letos zřejmě hlasovalo více voličů než v roce 2014 a nejvíce za poslední dvě desetiletí. Plyne to z odhadu, který v podvečer na základě předběžných údajů z členských zemí nabídl sám Evropský parlament. Pro 27 států, bez Británie, se odhad blíží 51 procentu. V Británii přísná volební pravidla zveřejnění odhadu účasti nedovolují. V eurovolbách v roce 2014 hlasovalo 42,16 procenta voličů.

20:06 - Francouzské volby do EP vyhrálo podle odhadů krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové s 24 procenty. Strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu je s 22 procenty druhá.

20:05 - Podle předběžných výsledků po sečtení více než poloviny hlasů ve Finsku zvítězila pravostředová Národní koaliční strana s 20,6 procenta hlasů. Za ní se umístila sociální demokracie s 16,4 procenta, dále liberální Finský střed s 14,1 procenta, zelení s 14,1 procenta, euroskeptická Strana Finů s 13,2 procenta, krajně levicový Svaz levice s 7,3 procenta, proevropská Švédská lidová strana s 5,9 procenta a křesťanští demokraté s 5,3 procenta.

19:32 - V Maďarsku vyhrál volby do EP Orbánův Fidesz, podle prvních odhadů získal 56 procent hlasů. Přinejmenším tak obhájí svých 12 z 21 maďarských křesel.

19:28 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš odpoledne stále doufal, že strana dosáhne vítězství. Ocenil množství lidí, kteří volili na voličský průkaz mimo své trvalé bydliště. Právě na tuto možnost Piráti před volbami své příznivce upozorňovali.

„Zaznamenal jsem od našich lidí z jedné volební komise, že někde přišlo 22 lidí, z toho 21 na volební průkaz. Třeba tam měli kluci nějaké soustředění, takže se to asi v rámci republiky používalo. Ale žádná velká data k tomu nemám. Ani se to nesmí zveřejňovat,“ řekl Právu.

19:04 - Část z 96 křesel vyčleněných pro německé europoslance získají zástupci neparlamentních stran, a to díky tomu, že pro volby do EP tam neplatí minimální procentní hranice.

Recesistická Die Partei, která má již teď jednoho europoslance, by si podle odhadů měla polepšit na tři mandáty. Další předpokládané rozdělení mandátů: CDU/CSU – 28, Zelení – 22, SPD – 15, AfD – 10, FDP – 6 a Levice – 5. O zbylých sedm mandátů by se měly podělit menší strany.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Kandidátem na šéfa Evropské komise největší frakce v EP Evropské strany lidové je Manfred Weber z bavorské CSU. V kampani jej podpořila německá kancléřka Angela Merkelová ze sesterské CDU.

18:46 - Nizozemské volby do EP vyhrála podle prvních odhadů Strana práce s 18 procenty, druzí jsou vládní liberálové s 15. Nová populistická strana FvD má 11.

18:32 - V Irsku vyhrála volby do EP vládnoucí strana Fine Gael s odhadovaným ziskem 29 procent hlasů. Z 11 irských křesel by měla získat čtyři.

18:31 - Do EP směřují za Německo znovu i zástupci protiimigrační a k unii velmi kritické Alternativy pro Německo (AfD), která podle odhadů získala 10,5 procenta hlasů, a také dvojice dalších opozičních stran - Levice a svobodných demokratů (FDP). Obě si přišly na 5,5 procenta.

18:10 - Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů v eurovolbách porazila vládní levicovou formaci SYRIZA, která je u moci od roku 2015.

18:03 - V Německu eurovolby podle prvních odhadů vyhrála CDU/CSU kancléřky Merkelové s 28 procenty. Druzí jsou Zelení s 22 procenty a třetí SPD s 15,5. Pokud se odhady výsledků potvrdí, půjde pro vládní strany CDU/CSU a SPD o jejich nejhorší výsledek v eurovolbách, pro Zelené naopak o jasně nejlepší.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Kandidátem na šéfa Evropské komise největší frakce v EP Evropské strany lidové je Manfred Weber z bavorské CSU. V kampani jej podpořila německá kancléřka Angela Merkelová ze sesterské CDU.

17:33 - Španělé kromě europoslanců volí i své zástupce do místní a regionální samosprávy. Účast kolem 14:00 SELČ přesáhla 34 procent a je možné, že se přehoupne přes 50 procent, napsal server Politico, který vysoké údaje přičítá skutečnosti, že se konají troje volby. Španělsko by mohlo být vedle Portugalska jedinou unijní zemí, kde eurovolby vyhrají socialisté, napsal server The Local.

17:25 - Lidovci rakouského kancléře Sebastiana Kurze jsou nehledě na vládní krizi jasným vítězem eurovoleb v zemi. Odhad jim slibuje 34,5 pct, druzí jsou socialisté.

17:24 - Eurovolby někde přilákaly více lidí než v roce 2014, příkladem je Slovensko s účastí 20 procent. Větší zájem hlásí i Maďarsko, Rumunsko či Kypr.

Ve čtvrtek hlasovali Nizozemci a Britové, v pátek Irové a Česko, kde volby trvaly do soboty. V sobotu se hlasovalo také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku.

V neděli zahájily volební den v 06:00 SELČ Bulharsko, Kypr, Litva, Maďarsko, Rumunsko a Řecko. O hodinu později následovali Chorvaté, Italové, Poláci, Rakušané a Slovinci. V 08:00 SELČ se otevřely volební místnosti v Belgii, Estonsku, Finsku, Francii, Lucembursku, Německu a Švédsku a jako poslední v 09:00 SELČ mohli začít odevzdávat hlasy Dánové, Portugalci a Španělé.

Jako první v neděli skončilo hlasování ve 14:00 SELČ v Lucembursku a také v Belgii, kde ovšem tato hodina platila jen pro osobní hlasování, v případě elektronické volby bylo možné se rozhodnout do 16:00 SELČ. Hlasování skončí v Itálii v 11 večer. Teprve poté jednotlivé země zveřejní oficiální výsledky.

Anketa

Považujete volby do Evropského parlamentu za důležité?
Ano
74,9 %
Ne
24,2 %
Nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 9873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám