Hlavní obsah

Mayová podá v pátek demisi, píší The Times

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová do konce týdne odstoupí. Uvedl to ve čtvrtek list The Times i server Business Insider s odvoláním na několik zdrojů z konzervativní strany. Důvodem je odpor konzervativních poslanců proti návrhu zákona o brexitu.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Myslela si, že musí udělat poslední krok, ale když to není možné, pak odejde,“ uvedl zdroj listu The Times.

Ve čtvrtek chtěla premiérka předložit poslancům návrh zákona o brexitu, který by dával poslancům větší prostor k manévrování a umožnil i druhé referendum nebo dočasnou celní unii a řešil by i otázku irské pojistky, aby Severní Irsko bylo součástí britského celního prostoru. Proti návrhu zákona se však postavili jak labouristé, podle nichž jsou ústupky nedostačující, tak konzervativci požadující ráznější oddělení. [celá zpráva]

Deník Financial Times píše, že působení Mayové jako premiérky se chýlí ke konci vzhledem k povstání v kabinetu kvůli brexitu.

Zákon měla předložit Andrea Leadsomová, která má ve vládě na starosti parlamentní agendu, ale ta ve středu večer rezignovala na svůj post a stala se už 36. členkou vlády, která za tři roky úřadování Mayové rezignovala, což je rekordní počet.

Mark Spencer, který má nyní na starosti parlamentní program, oznámil, že britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě s Evropskou unií, jak původně avizovala vláda premiérky Theresy Mayové.

O dalším postupu bude podle něj vláda informovat až v červnu.

Squatterka z čísla 10

Ve středu večer se stovka konzervativních poslanců sešla a jednala o budoucnosti premiérky. Předseda vlivného poslaneckého výboru 1922 Graham Brady oznámil, že by se chtěl s premiérkou sejít v pátek po čtvrtečních volbách do evropského parlamentu. [celá zpráva]

Konzervativní poslanci byli pobouřeni, že Mayová nechce odstoupit, i když to už dříve slíbila.

Podle deníku The Guardian se Mayová „zabarikádovala” v čísle 10, tedy v sídle předsedů vlády v Downing Street 10. List Daily Telegraph podporující brexit uvedl, že sedí v obležení v bunkru na Downing Street a v komentáři ji označil za „squatterku z čísla 10“.

Zákon o brexitu

Návrh zákona, který představila premiérka Mayová, má dát rámec přijetí dohody o brexitu vyjednané s Bruselem. Tu třikrát odmítli poslanci, což přispělo k tomu, že Británie neodešla z EU v původně plánovaném termínu na konci března. Požadavky poslanců jsou tak rozsáhlé, že je kvůli nim potřeba přijmout speciální zákon. Důvodem předložení zákona je snaha neměnit už vyjednanou dohodu o brexitu a ošetřit problémové body zákonem. Zákon, o němž by se mělo hlasovat v červnu, by měl umožnit poslancům, aby případně vypsali další referendum, ve kterém by se hlasovalo o vyjednaném návrhu o brexitu. Umožní i poslancům hlasovat o možnostech budoucího celního uspořádání včetně dočasné celní unie, zavazuje Spojené království najít do konce roku 2020 alternativu k irské pojistce. Pokud by irská pojistka vstoupila v platnost, garantuje, že Severní Irsko bude ve stejném celním prostoru jako Velká Británie. Zákon má také zaručit, že práva pracujících budou po brexitu minimálně na stejné úrovni jako nyní a že se udrží i stávající standardy ochrany životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám