Hlavní obsah

Dekret o předčasných volbách na Ukrajině nabyl platnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský vládní věstník Urjadovyj kurjer ve čtvrtek zveřejnil dekret prezidenta Volodymyra Zelenského o rozpuštění parlamentu a o vyhlášení mimořádných voleb na 21. července. Rozhodnutí, které nově zvolený prezident oznámil ve svém pondělním inauguračním projevu, tak vstoupilo v platnost. Poslanci hodlají dekret napadnout u ústavního soudu, ten ale rozhodne asi až po volbách.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Volodymyr Zelenskyj se chystá složit přísahu.

Článek

Poslanecké frakce nejdřív Zelenského představy o mimořádných volbách podpořily, ve středu ale nastal radikální obrat, když o nich poslanci na parlamentní schůzi odmítli diskutovat.

Zrušit Zelenského dekret o rozpuštění sněmovny podle ukrajinských právních expertů zastupitelé nemohou.

Předseda Nejvyšší rady Andrij Parubij ve středu prohlásil, že musí rozhodnout ústavní soud: „Chápu, že soudní rozhodnutí může padnout až po samotných volbách. Autor (tedy Zelenskyj) ponese odpovědnost právní i politickou.”

Prezident chce změnu volebního systému

Za hlavní důvod svého kroku Zelenskyj označuje nízkou prestiž poslanců. Zatímco v dubnových prezidentských volbách se pro nového prezidenta vyslovilo 73 procent voličů, Nejvyšší rada, tedy ukrajinský jednokomorový parlament, má podle průzkumů zhruba jen čtyřprocentní preference.

Zelenskyj v inauguračním projevu vyzval poslance, aby schválili několik nových zákonů, mimo jiné i nový volební zákon, který by změnil nynější smíšený volební systém. Dosud Ukrajinci volí polovinu poslanců poměrným systémem a polovinu systémem většinovým. Zelenskyj tvrdí, že většinový systém v ukrajinských podmínkách nahrává korupci, a chce prosadit výhradní systém poměrného zastoupení. Oficiální představitel prezidenta v Nejvyšší radě Ruslan Stefančuk novinářům řekl, že počet mandátů ve sněmovně, která má 450 členů, by se měl snížit.

Zelenskyj ale chce předčasné volby, protože jeho strana vznikla nedávno a nemá v parlamentu žádného poslance, aby mohl prosazovat svou politiku. Jeho strana Služebník národa by nyní volby vyhrála. [celá zpráva]

Odpor části poslanců

Blok Petra Porošenka, který má v parlamentu nejvíc poslanců, jeho bývalý koaliční spojenec Lidová fronta a populistická Radikální strana s rozpuštěním nesouhlasí.

Strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, nacionalistická Svépomoc a proruský Opoziční blok naopak rozhodnutí Zelenského podporují. Analytička Anna Stešenková na serveru LB.ua napsala, že poslanci de facto Zelenskému vyhlásili válku.

Saakašvili se chce vrátit na Ukrajinu 

Bývalý gruzínský prezident a gubernátor ukrajinské Oděsy Michail Saakašvili požádal nově zvoleného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu vrátil ukrajinské státní občanství. O vrácení ukrajinské státní příslušnosti Saakašvili požádal Zelenského dopisem, uvedl ve čtvrtek kyjevský tisk. V dopisu údajně píše, že o občanství přišel v rozporu s ukrajinskou ústavou a normami mezinárodního práva. Na Ukrajině prý nestojí o žádné funkce.

Saakašvili byl vloni z Ukrajiny vyhoštěn po sporu s dnes už bývalým prezidentem Petrem Porošenkem. Po dubnových volbách dal najevo, že by chtěl Zelenskému radit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám