Hlavní obsah

Letadlo v Bratislavě začalo přistávat na dráhu se startujícím strojem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Úřady na Slovensku vyšetřují pondělní událost na bratislavském letišti, kdy na dráze přistávalo jedno letadlo právě ve chvíli, kdy z ní startoval jiný stroj. Posádka přistávajícího letadla si naštěstí druhého stroje všimla a manévr přerušila.

Foto: tvnoviny.sk

Na snímku jsou vyznačena letadla ve chvíli, kdy si byla nejblíž.

Článek

Server tvnoviny.sk v úterý informoval, že linka společnosti Ryanair do Říma dostala pokyn k odletu ve chvíli, kdy na dráze přistávalo letadlo společnosti Smartwings.

„Podle našich informací bylo letadlo Smartwings nad dráhou a letadlo Ryanair bylo ještě stále na dráze. Letadla tak byla od sebe vzdálena méně než kilometr,“ uvedl server.

Posádka přistávajícího stroje situaci správně vyhodnotila a učinila tzv. go around, vyhnula se doleva a na přistání opětovně nakroužila nad letištěm. „V současnosti probíhá interní vyšetřování, které bude postoupeno kompetentním orgánům,“ uvedla mluvčí leteckých a provozních služeb Slovenské republiky Michaela Legelová, která zároveň incident potvrdila.

Podle pilotů, které server oslovil, jsou podobné go around manévry poměrně běžné, především na větších letištích s hustějším provozem. Skupina slovakaviation.sk však napsala, že se jednalo o „značně silný extrém“ a zařadila ho do kategorie „close call“ (o vlásek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám