Hlavní obsah

Zelenskyj rozpustil parlament a vypsal volby na červenec

Kyjev
Aktualizováno

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal v úterý dekret, jímž rozpustil parlament. Současně vypsal termín nových parlamentních voleb, které by se měly konat 21. července, napsala agentura DPA.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský herec a politik Volodymyr Zelenskyj komentuje první odhady výsledků voleb

Článek

Zelenskyj oznámil rozpuštění parlamentu hned po inauguraci. Rozhodl se tak, protože v něm nemá jeho loni založená strana Sluha národa ani jediného poslance, a prezident by tak nemohl prosazovat změny, které chce uskutečnit.

V řádném termínu měli Ukrajinci nový parlament volit až 27. října.

Průzkumy naznačují, že by se strana Zelenského mohla stát vítězem voleb a nejsilnější politickou silou v budoucím parlamentu.

Prezident tvrdí, že předčasnými volbami by se měla obnovit důvěra v parlament. Právní záminku k rozpuštění sněmovny mu podle jeho slov poskytla skutečnost, že v zemi od roku 2016 chybí vládní koalice disponující v parlamentu většinou hlasů.

Zelenskyj chce od zákonodárců, aby zrušili většinový volební systém, podle kterého se na Ukrajině dosud volí polovina poslanců (zatímco druhá polovina je volena poměrným systémem), a aby snížili práh pro vstup do parlamentu z pěti na tři procenta hlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra ZelenskéhoVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám