Hlavní obsah

Lékaři ve Francii musí obnovit péči o muže ve vegetativním stavu, kterého chtěli nechat zemřít

Remeš

Francouzský odvolací soud v pondělí večer nařídil lékařům z nemocnice v Remeši, aby opět začali uměle vyživovat 42letého Vincenta Lamberta, který je od roku 2008 ve vegetativním stavu. Po šestileté soudní při, která rozdělila jeho rodinu i francouzské veřejné mínění, odpojili lékaři muže od umělé výživy v pondělí ráno. Část Lambertovy rodiny si však vynutila její opětovné zavedení, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po jedenácti letech ve vegetativním stavu odpojili lékaři muže od přístrojůVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři v remešské nemocnici zahájili v pondělí ráno Lambertovo odpojování od přístrojů a začali mu podávat silná sedativa. [celá zpráva] Agentura AFP dopoledne uvedla, že by měl bez výživy zůstat na živu několik dní, nejvýše týden. Večer ovšem pařížský odvolací soud rozhodl, že Lambert musí opět dostávat umělou výživu.

Před nemocnicí se už v neděli shromáždily asi dvě stovky odpůrců lékařského rozhodnutí, většinou vyznavačů katolické víry. Hlasitě dávali najevo nesouhlas s ukončením Lambertova života, na které podle nich lékaři nemají právo. Silně věřící Lambertova matka Viviane označila lékaře za „monstra” a „nacisty”.

Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.

Takto přežívat by nechtěl, tvrdí manželka

Naopak manželka Rachel a šest Lambertových sourozenců, kteří po doporučení lékařů s odpojením od přístrojů souhlasili, médiím řekla, že by její muž „nikdy nechtěl přežívat v tomto stavu”.

Dvaačtyřicetiletý Lambert je od motocyklové nehody v roce 2008 ve vegetativním stavu a podle lékařů nevnímá své okolí. Lékařský tým z nemocnice v Remeši po pětiletých marných pokusech o jakékoli zlepšení v roce 2013 doporučil jeho odpojení od přístrojů zajišťujících umělou výživu. Zatímco manželka Rachel a šest sourozenců s tím souhlasili, rodiče a dva další sourozenci byli proti. Obrátili se proto na justici a případ v roce 2015 rozhodoval i soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten ponechal v platnosti dřívější soudní verdikt povolující přerušení výživy. [celá zpráva]

Do případu se poté vložil i výbor OSN pro práva lidí s postiženími, který vyzval francouzskou vládu, aby zabránila Lambertovu odpojení od přístrojů, než jeho stav zhodnotí další experti. Ministerstvo zdravotnictví konstatovalo, že všechny soudy potvrdily právo lékařů na přerušení výživy a rozhodnutí je nezvratné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám