Hlavní obsah

Italský ministr vnitra zuří, prokuratura nechala vystoupit migranty ze zadržené lodě

Řím

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini dal najevo pobouření, že prokuratura umožnila v neděli večer vystoupit na ostrově Lampedusa zbylým 47 migrantům z lodi Sea-Watch 3. Podezírá ji, že šlo o politický tah proti němu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti z humanitární lodi Sea-Watch se vylodili na LampeduseVideo: Reuters

 
Článek

Loď Sea-Watch 3 německé neziskovky plující pod nizozemskou vlajkou vzala minulou středu na palubu v mezinárodních vodách u Libye 65 migrantů. Do italských vod měla zakázáno vplout, ale posádka to ignorovala.

V pátek dovolil Salvini 18 migrantům - sedmi dětem s matkami, třem otcům a jednomu vážně nemocnému vystoupit z lodi. Prokuratura na Salviniho popud loď dočasně zabavila. V neděli však navzdory jeho příkazu umožnila vystoupit na břeh zbylým 47 zachráněným, na čemž se podílela pobřežní stráž a finanční policie.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Žalobci jsou připraveni demonstrovat

Salvini se o vylodění, které výslovně zakázal, dozvěděl v neděli večer v přímém televizním přenosu a reagoval velmi příkře a okamžitě mluvil o možném komplotu. Když zjistil, že povolení dala prokuratura, zaútočil na ni, napadl žalobce, že si chtějí hrát na vládu nebo parlament, a v pondělí jim na Facebooku pohrozil žalobou. „Jestliže to je úskok, jak vylodit migranty, zasáhnu, protože to je napomáhání převaděčství,“ napsal Salvini.

Za státní zástupce se postavili jejich kolegové, kteří jsou připraveni proti ministru vnitra protestovat na náměstích, bude-li třeba, řekl bývalý turínský vrchní zástupce Armando Spataro. Ten ve službě patřil k jedněm z nejrespektovanějších prokurátorů v zemi.

Nic nezákonného neděláme, brání se organizace

Salvini se vyslovil i pro tvrdý zásah proti neziskovce, které plavidlo patří. „Bude-li loď vyřazena z provozu nebo potopena, je to v pořádku,“ prohlásil.

Šéf nevládní organizace Sea Watch Phillipp Hahn označil zabavení lodě za nehorázné a dodal, že skupina neporušila žádné zákony. Podle něj naopak postupuje v duchu ženevské konvence o uprchlících a za nezákonné považuje nařízení Itálie neumožnit vyloďovat migranty, protože podle námořního práva se musejí zachránění nechat vystoupit v nejbližším přístavu.

Sea-Watch 3 je už čtvrtá loď, která navzdory zákazu vylodila zachráněné migranty. Salvini chce ve vládě prosadit zákon, který by mu umožnil zabránit lodím vplout do italských vod z důvodu národní bezpečnosti. Humanitárním organizacím chce ukládat pokutu 3500 až 5500 eur (asi 90 200 až 141 700 korun) za migranta, pokud posádka jejich lodí neuposlechne pokynů italské pobřežní stráže. Návrh zákona kritizovala OSN.

„Mezinárodní organizace (OSN), která stojí přispěvatele miliardy eur a jejímiž členy jsou i Turecko a Severní Korea, chce Itálii kázat o lidských právech... Je to k smíchu,” reagoval Salvini na kritiku návrhu zákona. OSN v dopise adresovaném italskému ministerstvu zahraničí Itálii požádala, aby zákon neschvalovali. Salvini OSN vzkázal, ať si raději všímá Venezuely.

Reklama

Výběr článků

Načítám