Hlavní obsah

Stracheho v čele FPÖ nahradil Hofer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) byl podle očekávání jmenován Norbert Hofer. O tom, že ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který kvůli skandálu v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu spolkového vicekancléře, rozhodlo na nedělním zasedání předsednictvo strany, informovala agentura APA.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Rakouský ministr dopravy Norbert Hofer

Článek

Předsednictvo FPÖ ve vydané tiskové zprávě rovněž sdělilo, že rozhodnutí ještě formálně potvrdí na příštím zasedání. To se uskuteční po volbách do Evropského parlamentu, které se budou v Rakousku konat v neděli 26. května.

K pádu Stracheho vedla videonahrávka, kterou v pátek zveřejnily německý deník Süddeutsche Zeitung a týdeník Der Spiegel, Strache se svým blízkým spolupracovníkem mluví s údajnou příbuznou jistého ruského oligarchy. Při jednání jde o to, že tato žena by mohla koupit bulvární Kronen Zeitung, nejčtenější deník v Rakousku a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Nahrávka vznikla na ostrově Ibiza v létě 2017, jen několik měsíců před parlamentními volbami v Rakousku. Schůzka byla léčka na Stracheho. 

Ministr dopravy Hofer

Hofer byl doposud zástupcem svobodných ve vládě a vedl ministerstvo dopravy. Další osud kabinetu pod Kurzovým vedením není zřejmý. Kancléř dal najevo, že by rád se svou vládou dovedl zemi k volbám, není však jasné, zda v ní zůstanou ministři za FPÖ, ani kdo ve funkci vicekancléře nahradí Stracheho.

Aféra Stracheho vedla v sobotu k vládní krizi. Kancléř Sebastian Kurz kvůli ní vypověděl koaliční smlouvu své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ a navrhl prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi vypsat předčasné volby. Šéf státu návrh podpořil a vyslovil se pro co nejrychlejší uspořádání voleb, nejlépe začátkem září.

Reklama

Výběr článků

Načítám