Hlavní obsah

Britský pravicový radikál chtěl mačetou zabít poslankyni, dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Třiadvacetiletý stoupenec krajní pravice Jack Renshaw, který chtěl mačetou zavraždit labouristickou poslankyni Rosii Cooperovou, byl v pátek odsouzen na doživotí. Z vězení může být propuštěn nejdříve za 20 let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Neonacista Jack Renshaw na kresbě od soudu

Článek

Renshaw u soudu přiznal, že si koupil mačetu s úmyslem zabít 68letou poslankyni Rosie Cooperovou, která podle neonacistů podporuje imigraci. Vraždu podle žalobců připravoval jako úder proti „židy kontrolovanému státu”, který utlačuje bělochy. Cooperovou viděl jako zrádkyni, jež si zasluhuje smrt jako reprezentantka falešné demokracie.

„Je mým nejhlubším přáním, aby tento případ byl poslední, kdy je veřejný činitel ohrožen na životě kvůli tomu, že prostě dělá svou práci,” uvedla Cooperová v prohlášení po vynesení rozsudku.

„Věřím, že se dnes spravedlnosti dostalo zadost. Nikoliv pro mě osobně, ale pro každého poslance a veřejného činitele a pro náš demokratický způsob života, poskytující výsadu svobody projevu bez obav z násilné odplaty,” doplnila.

Renshaw se přiznal, že býval členem neonacistické organizace Národní akce, než byla zakázána jako teroristická.

Národní akce byla postavena mimo zákon v roce 2016 jako první pravičácký spolek od druhé světové války, a to za schvalování vraždy 41leté labouristické poslankyně Jo Coxové. Tu týden před referendem o odchodu Británie z EU zavraždil na ulici osamělý přívrženec nacistů, později odsouzený na doživotí bez možnosti propuštění na svobodu.

U soudu stanul Renshaw loni spolu s dalšími dvěma členy Národní akce Matthewem Hankinsonem a Christopherem Lythgoem, kteří po zákazu pořádali další mítinky a plánovali rasové čistky. Lythgoe byl loni odsouzen na osm let a Hankinson na šest. Renshawův případ pak byl vyňat, protože plánoval vraždu.

Renshaw byl už loni v jiném soudním procesu odsouzen na 16 měsíců do vězení za sexuální delikty na dětech. Podle žalobkyně chtěl nejen zavraždit političku, která v parlamentu zastupovala okrsek, kde žil, ale také se pomstít policistce Victorii Hendersonové, která ho po zatčení kvůli osahávání dětí vyslýchala.

Po zavraždění Cooperové chtěl zajmout několik lidí a požadovat, aby za ním byla poslána právě Hendersonová, kterou měl v plánu také zabít.

Reklama

Výběr článků

Načítám