Hlavní obsah

Z krádeže královských klenotů byl ve Švédsku obviněn další muž

– Stockholm

Švédská prokuratura obvinila druhého muže z podílu na krádeži královských korunovačních klenotů, napsala ve čtvrtek agentura AP. Klenoty pocházející z roku 1611 vloni v červenci zmizely z katedrály ve městě Strängnäs na jihu Švédska.

Foto: Handout, Reuters

Královské klenoty ze 17. století, které byly ukradeny ve Švédsku.

Článek

Prokurátorka Isabelle Bjurstenová je přesvědčena, že 26letý nejmenovaný podezřelý „je jedním z lidí, kteří krádež provedli“. Soudní proces s obviněným má začít 27. května.

V únoru byl za krádež dvou pohřebních korun a říšského jablka odsouzen k trestu 4,5 roku vězení dvaadvacetiletý Švéd. Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Klenoty v odhadované hodnotě 65 milionů švédských korun (155 milionů Kč) byly nalezeny 5. února severně od Stockholmu v popelnici s nápisem "bomba", která byla umístěna na střeše zaparkovaného automobilu. Podle expertů byly královské klenoty v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám