Hlavní obsah

Slovenští poslanci uložili prezidentovi Kiskovi pokutu, přijde o tři platy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokutu ve výši tří měsíčních platů uložil prezidentu Andreji Kiskovi výbor slovenského parlamentu pro neslučitelnost funkcí. Pokuta souvisí s financováním Kiskovy předvolební kampaně v roce 2013 a 2014.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska.

Článek

O uložení pokuty rozhodlo devět členů parlamentního výboru, dva byli proti a tři se zdrželi. Pokuta byla uložena po ukončení daňové kontroly ve společnosti KTAG, jejíž je Kiska spoluvlastníkem. Firma vedla jeho předvolební kampaň.

„Rozhodli jsme na základě informaci z finanční správy. Byla mu uložena pokuta za to, že neuvedl závazek, který mu vznikl tím, že za něj firma KTAG dělala kampaň,“ řekl místopředseda výboru Róbert Puci (Směr-sociální demokracie).

KTAG měla vynaložit značné finanční prostředky na Kiskovu kampaň a neoprávněně si snížila daňový základ o 136 tisíc eur (3,5 milionu korun).

Kiska se nyní může obrátit k ústavnímu soudu, aby rozhodnutí výboru prozkoumal.

Kiska dává svůj plat potřebným rodinám

Měsíční plat slovenského prezidenta činí téměř 5000 eur (přes 128 tisíc korun). Kiska svůj plat každý měsíc rozděluje deseti sociálně slabším rodinám.

Prezident v reakci na pokutu uvedl, že nikdy žádný závazek vůči společnosti KTAG neměl.

„Je to jasně politické rozhodnutí. Prezident celý svůj plat rozdává na charitu, poslanci tak chtějí ukrátit 30 rodin v nouzi o tisíce eur. Prezident doposud rozdal asi 300 tisíc eur (téměř osm milionů korun) 600 konkrétním rodinám,“ uvedl Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám