Hlavní obsah

Ve Francii zatkli čtyři lidi podezřelé z plánování teroristického útoku

Paříž

Kvůli podezření z přípravy teroristického útoku skončili ve Francii v pátek ve vazbě čtyři lidé. Jedním ze zadržených je nezletilý, který byl už dříve odsouzen ke třem rokům vězení, když se pokusil odcestovat do Sýrie, informovala v pondělí agentura AFP. Zbylí tři dospělí byli podle médií úřadům známi kvůli drobné trestné činnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Měli jsme dostatek důkazů, abychom vyvodili závěr, že plánovali významný útok,” citovala agentura Reuters francouzského ministra vnitra Christophea Castanera, podle něhož úřady zabránily „mimořádně násilnému teroristickému útoku”.

„Všechny stopy, které jsme měli, nás vedly k tomu, abychom je (podezřelé) zadrželi a riziko neutralizovali,” dodal Castaner.

Vyšetřování možného teroristického spiknutí pařížská prokuratura a zpravodajská služba DGSI zahájily 1. února. Podle AFP mohly být terčem plánovaného útoku bezpečnostní složky, na které se radikálové ve Francii zaměřili už několikrát.

Série atentátů si ve Francii od roku 2015 vyžádala 251 mrtvých. Naposledy tam islamista zabíjel v prosinci na vánočních trzích ve Štrasburku. [celá zpráva] Chérif Chekatt s alžírskými kořeny zastřelil pět lidí, samotného pachatele po 48hodinovém pátrání zastřelila policie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám