Hlavní obsah

Kočner věnoval na špiclování novinářů statisíce eur, píší na Slovensku

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Na objednávku kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera byli sledováni někteří slovenští novináři po dobu až osmnáct měsíců s cílem získat na ně kompromitující informace. Ve středu o tom informoval slovenský Denník N.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Podle Denníku N Kočner v listopadu 2017 napsal Ladislavu Tichému, bývalému náměstkovi generální prokuratury: „Letos jsem do novinářů investoval 200 tisíc eur (pět milionů korun). Vím, kdo koho j…, kdo je buzík, ožrala, tyran. I s foto a videodokumentací.“

Kočner zůstává ve vazbě za podvod se směnkami televize Markíza a byl rovněž obviněn v případu loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Masivní sledování novinářů vyšetřuje Národní kriminální agentura. Mezi ty, kdo novináře sledoval, patřil i Peter Tóth, exšéf kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS), který v minulosti sám pracoval jako novinář. Žurnalisty špicloval i Miroslav Kriak, někdejší člen SIS. Tóth se ke sledování novinářů přiznal po zářijovém zatčení podezřelých z vraždy Kuciaka a Kušnírové. Nyní mu hrozí trestní stíhání za nebezpečné pronásledování.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Svíčky u portrétu zavražděné dvojice před úřadem vlády

Při domovní prohlídce v Kočnerově rodinném domě našli policisté USB disk se záznamy ze sledování redaktorky Denníku N Moniky Tódové z 13. až 18. května 2017. „Ve večerních hodinách byla vykonána obhlídka místa bydliště Moniky Tódové (dále jen objekt). Na uvedené adrese nebyla při pohledu z ulice patrná přítomnost osob,“ stojí ve zprávě, která pokračuje popisem bydliště a možností, jak se lze dostat k bytu novinářky.

Podobné záznamy našli policisté i o novinářích Zuzaně Petkové, Marku Vagovičovi, Adamu Valčekovi, Eugenu Kordovi, Štefanu Hríbovi či o advokátovi Danielu Lipšicovi a poslanci Milanu Krajniakovi. Sledovat nechal Kočner i Kuciaka, který opakovaně psal o jeho podnikatelských aktivitách. Kuciakovi dokonce telefonicky vyhrožoval, že pokud o něm nepřestane psát, posvítí si na jeho rodinu.

Nic závažného se však Kočnerovým lidem na novináře zjistit nepodařilo. Kočner měl za sledování novinářů platit 2000 až 2500 eur měsíčně, k tomuto účelu zakoupil rovněž fotoaparát, mobil a tablet. Sledování novinářů podle vyšetřování skončilo dva až tři měsíce po vraždě Kuciaka a Kušnírové, k níž došlo 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Z účasti na vraždě bylo zatím obviněno pět lidí. Všichni jsou ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám