Hlavní obsah

Ke smrti novinářky v Londonderry se přihlásila Nová IRA

Radikální republikánská organizace Nová IRA se v úterý přihlásila k zodpovědnosti za smrt novinářky Lyry McKeeové. Devětadvacetiletá žurnalistka byla zabita ve čtvrtek při nepokojích v severoirském Londonderry. Nová IRA tvrdí, že střelec patří mezi její dobrovolníky a vyjádřila „plnou a upřímnou” omluvu pozůstalým.

Foto: McKee family, ČTK/AP

Zavražděná novinářka Lyra McKeeová

Článek

McKeeovou zasáhl projektil ve chvíli, kdy ve čtvrtek před půlnocí sledovala nepokoje v Londonderry, severoirském městě, které leží u hranice s Irskou republikou a v minulosti se stalo místem krvavých střetů mezi převážně protestantskými unionisty a katolickými republikány.

Podle agentury Reuters nebyla venku pracovně. V době své smrti McKeeová pracovala na knize o záhadných zmizeních několika dětí a mladých mužů během konfliktu v Severním Irsku. Čin policie vyšetřuje jako terorismus.

Skupina Nová IRA v úterý uvedla, že novinářka byla zabita v okamžiku, kdy „stála vedle sil nepřítele“, jak označuje skupina britskou policii. Právě na policisty podle prohlášení střelec mířil, uvedl list The Irish News.

„Dali jsme našim dobrovolníkům instrukce, aby byli nanejvýš opatrní, až se budou v budoucnu potýkat s nepřítelem, a přijali jsme opatření, abychom to zajistili,“ uvedla Nová IRA.

Zadržena 57letá žena

Policisté v souvislosti se smrtí McKeeové zadrželi dva mladíky, v neděli je ale propustili bez jakéhokoli obvinění. Jejich propuštění znamená, že policie po střelci nadále pátrá, poznamenala agentura AP. V úterý policie oznámila, že v souvislostí se smrtí novinářky zadržela 57letou ženu.

Foto: Niall Carson, ČTK/AP

Nepokoje v severoirském Londonderry

Už bezprostředně po útoku policie označila za možného pachatele organizaci Nová IRA, která usiluje o sjednocení Severního Irska, součásti Spojeného království, s Irskou republikou.

Dlouholeté sektářské násilí v Severním Irsku ukončila v roce 1998 takzvaná Velkopáteční dohoda. Nová IRA (Irská republikánská armáda) ji ale odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám