Hlavní obsah

Favorit prezidentských voleb na Ukrajině porušil zákon - ukázal volební lístek

Horký favorit druhého kola prezidentských voleb na Ukrajině, politický nováček a herec Volodymyr Zelenskyj při nedělním hlasování porušil zákon, když novinářům ukázal vlastní hlasovací lístek s „křížkem“ u svého jména. S uchazečem o nejvyšší funkci sepsali policisté protokol o přestupku.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Kandidát na post ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nový prezident - nová pravidla. Všichni musíme dodržovat zákony! Zelenskému předali protokol o přestupku za to, že ukázal hlasovací lístek,“ ohlásil mluvčí štábu na Facebooku.

Sám kandidát podle listu Ukrajinska pravda před policisty přiznal, že podlehl volání novinářů, kteří jej žádali, aby jim ukázal svůj hlasovací lístek, než jej vhodí do urny. Policista pak konstatoval, že v takovém případě musí sepsat protokol. „Dobrá. Přestoupil jsem zákon. A zákon je zákon,“ dodal Zelenskyj.

Současný prezident Petro Porošenko k volební urně přišel v doprovodu své rodiny. Vyzval Ukrajince volit rozumem, aby zachovali vlast a národní strategii. Poznamenal také, že před hlasováním zašel na bohoslužby, a připomněl svůj podíl na získání nezávislosti ukrajinské pravoslavné církve na Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám