Hlavní obsah

Za telefonování v autě 40 tisíc. Itálie chce v pokutách přitvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V Itálii se chystá razantní zpřísnění zákona o silničním provozu. Tomu, kdo bude při jízdě užívat mobilní telefon, má hrozit pokuta až 1700 eur (asi 43 600 Kč) a také odnětí řidičského oprávnění na týden až dva měsíce, napsal server The Local. Zákon ještě nevešel v platnost, tento týden ho dostali k posouzení ministři a poslanci o něm budou hlasovat v květnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nové pravidlo se týká „chytrých telefonů, notebooků, tabletů a podobných zařízení“, při jejichž používání dává řidič jednu, nebo dokonce obě ruce z volantu. Ti, kteří se proviní opakovaně, mohou podle plánované změny dostat pokutu až 2588 eur (zhruba 66 400 Kč) a přijít o řidičský průkaz na čtvrt roku.

Nyní se řidič, který za jízdy telefonuje nebo píše textovou zprávu, může dočkat pokuty od 161 do 467 eur (asi 4100 až 12 tisíc Kč).

V České republice hrozí za řízení s telefonem v ruce bloková pokuta do 1000 korun, případně 1500-2000 Kč ve správním řízení. Přestupek je zároveň ohodnocen dvěma body v registru řidiče.

Parkovací místa pro těhotné

Vyšší pokuty se také plánují za parkování na vyhrazených místech. Neoprávněné zabrání místa pro invalidy bude stát až 647 eur (asi 16 600 Kč) a odnětí bodů z řidičské karty. O body také může řidič přijít, pokud vůz zaparkuje na místo vyhrazené pro nabíjení elektrických aut.

Parkovacích míst zdarma se pro změnu dočkají těhotné ženy a rozšíří se i počet parkovacích míst pro rodiče s dětmi mladšími 12 měsíců. Patrně se také zruší povinné používání světel ve dne.

Novela zákona obsahuje řadu dalších zpřísněných pravidel. Počítá se například s více kontrolami zaměřenými na to, zda řidič nekonzumoval alkohol nebo jinou drogu. Postih bude tvrdší a tomu, kdo odmítne test podstoupit, hrozí pokuta 422 až 1697 eur (zhruba 10 800 až 43 500 Kč).

Anketa

Mělo by být používání telefonu za jízdy přísněji postihováno i v Česku?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám