Hlavní obsah

Satirik má smůlu, soud Merkelové nezakázal kritizovat jeho báseň o Erdoganovi

Berlín

Berlínský soud odmítl požadavek satirika Jana Böhmermanna, aby kancléřka Angela Merkelová neopakovala kritiku jeho básně namířenou proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi. Kancléřství bez dalších podrobností uvedlo, že kancléřka podobné hodnocení nebude opakovat, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Soud kancléřce Merkelové nezakázal kritizovat báseň o Erdoganovi

Článek

Böhmermann zažaloval kancléřku za to, že v roce 2016 označila jeho satirickou báseň o Erdoganovi za „záměrnou urážku”. Stalo se to v telefonickém rozhovoru s tehdejším tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

Dílo obsahovalo řadu vulgarismů a satirik vylíčil tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Böhmermann čelil civilnímu i trestnímu soudnímu řízení.

Foto: ČTK/AP

Jan Böhmermann

Báseň Merkelová navíc označila za „vědomě zraňující“. Podle Böhmermanna tím ale porušila zásadu neutrality. Satirik se žalobou domáhal, aby Merkelová slíbila, že se v budoucnu takového hodnocení v tomto kontextu zdrží a nebude to už víckrát opakovat, a kdyby to nepřijala, aby soud prohlásil její hodnocení básně za nezákonné.

Foto: Issei Kato, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová už v minulosti uvedla, že její prohlášení byla chyba, a minulý týden slíbila, že takové vyjádření nebude opakovat. Satirikovi to ale nestačilo a žádal soudní rozhodnutí.

Soud se ale na jeho stranu nepostavil. Z verdiktu vyplývá, že o zákazu by se mělo uvažovat jen, pokud by hrozilo opakování kritiky, což ale zjevně není ten případ.

Böhmermann ani kancléřka se k úternímu soudnímu jednání nedostavili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám