Hlavní obsah

Brexit by se mohl odložit do konce roku, míní Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Velká Británie by měla získat dostatek času, aby nalezla kompromis v otázce svého odchodu z Evropské unie, prohlásila ve středu odpoledne německá kancléřka Angela Merkelová. Na jednání poslanecké frakce CDU/CSU kancléřka uvedla, že by považovala za vhodné odložit brexit do konce letošního roku nebo na začátek roku 2020, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Zůstává 58 hodin na to, abychom se vyhnuli brexitu bez dohody,“ prohlásila ve středu v parlamentu německá kancléřka Angela Merkelová.

Momentálně platí, že by Velká Británie měla opustit EU v pátek 12. dubna. Britové nicméně požádali Evropskou unii o odklad brexitu do 30. června, protože jejich parlament neschválil „rozvodovou” dohodu, již britská premiérka Theresa Mayová s EU vyjednala, a hrozí tvrdý brexit. Rozhodovat o žádosti budou zástupci zemí EU ve středu na summitu v Bruselu.

„Dnes večer nás čeká debata o tom, kolik času by měla Velká Británie dostat na odložení svého vystoupení z Evropské unie. Britové by měli mít dost času, aby našli kompromis,“ uvedla kancléřka.

Odložení odchodu Británie z EU by mohlo být podle kancléřky delší, než žádá Theresa Mayová.

V Británii zatím nemají navrch ani stoupenci stávající dohody s EU, ani zastánci rychlého odchodu, byť třeba bez dohody, ani ti, kteří by chtěli proces – pro nějž se vyslovili Britové v referendu v roce 2016 – zastavit.

Mayová přijela za Merkelovou jednat v úterý o brexitu do Berlína. Kancléřka ke schůzce uvedla, že ji Mayová ujistila, že bude spolu s opozicí nadále hledat cestu ze současné těžké situace. „Vláda je toho názoru, že bychom oběma stranám měli dát přiměřené množství času,“ řekla Merkelová. Domnívá se, že podobná jednání požadují vytrvalost a připravenost ke kompromisu.

Pro delší odklad se vyslovil také předseda Evropské rady Donald Tusk. Také on by považoval za nejvhodnější roční odložení odchodu Spojeného království z EU.

Jakmile britský parlament schválí již připravenou dohodu o vystoupení, kterou ovšem Dolní sněmovna již třikrát odmítla, může ostrovní země EU rychle a spořádaně opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám