Hlavní obsah

Duda ulítnul, komentují v Polsku prezidentovu chválu místních potravin

– Varšava
Právo, PM

Polský prezident Andrzej Duda to s myšlenkou, že Poláci diktují světu, jak se mají vyrábět zdravé a prospěšné potraviny, pořádně přehnal. Polská hlava státu tato slova pronesla během středeční návštěvy masokombinátu v Nowej Wsi Szlkacheckiej nedaleko Krakova poté, co ochutnal některé jeho výrobky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Pokud se soustředíme na to, jak se v zahraničí dívají na polské potraviny, měli bychom tento náš diktát přerušit co nejdříve,“ komentoval ve čtvrtek portál Natemat.pl. vyjádření polského prezidenta.

„Vynášet soudy o nejvyšší, světové úrovni polských potravin na základě jednoho nevelkého masokombinátu, který vyrábí uzeniny na základě tradičních receptur, není vůbec oprávněné. Polské potraviny se totiž v zahraničí neukázaly v dobrém světle,“ napsal portál. Připomněl aféru se zpracováním masa z uhynulých či nemocných krav z ledna letošního roku a další aféry s potravinami.

„Dobré jméno polským potravinám nedělají jen zpracovatelé a distributoři masa, ale také veterinární služba. Nedávná kontrola inspektorů z EU ukázala na množství problémů v systému kontrol na polských jatkách,“ napsal Natemat.pl.

Článek server uzavřel: „Prezident Duda zkrátka ulítnul. Jeho slova si budeme ještě dlouho pamatovat...“

Firma, kterou Duda spolu s manželkou a ministrem zemědělství navštívil, je rodinná společnost. Oficiálně vznikla po pádu komunismu, ale navazuje na odkaz předků, provozujících řeznictví a uzenářství od 50. let minulého století. Majitelé se stále drží tradičních receptur.

Právě „maximálně poctivé zboží” si prezident, pochvaloval jako nejlepší nástroj pro dobrou pověst polských potravin. Polské potravinářství se ale v poslední době potýká s mnoha skandály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám