Hlavní obsah

Bylo by lepší, kdyby v Sýrii padli, řekl dánský ministr k zajatým džihádistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen řekl, že by byl radši, kdyby dánští džihádisté bojující v Sýrii padli, než aby se vrátili domů. Přesto ale souhlasí s jejich návratem do vlasti. Jeho výrok zkritizovala opozice, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen

Článek

„Je lepší, když jsou tady uvěznění, než aby volně cestovali,“ řekl Pape Poulsen, když oznamoval, že skandinávská země přijme dánské džihádisty zajaté v Sýrii. Hned ale dodal, že by dával přednost tomu, „kdyby tam v boji padli“.

Kvůli tomuto vyjádření se do Poulsena pustila opozice. „To jsou slova, která bych já nikdy nevzala do úst,” řekla mluvčí sociálních demokratů Trine Bramsenová.

Ministr spravedlnosti se k osudu dánských džihádistů vyjádřil poté, co v neděli Kurdové, kteří je dopadli, varovali, že tisíce zadržených zahraničních džihádistů představují časovanou bombu, kterou je třeba zneškodnit. V pondělí vyzvali, aby se ustavil mezinárodní tribunál, který by soudil příslušníky Islámského státu.

Podle Poulsena je na území bývalého samozvaného chalífátu asi 40 dánských džihádistů, z nichž deset bylo dopadeno, jsou ve vězení a očekávají rozhodnutí o svém dalším osudu.

V Dánsku je od roku 2016 možné soudit občany za účast v bojích v oblasti, kterou ovládá teroristická organizace. Dánské zákony umožňují rovněž zbavit osoby odsouzené za tento trestný čin občanství.

V zemi už také bylo odsouzeno 13 lidí za to, že se připojili k teroristické organizaci nebo se o to pokusili. Devíti z nich bylo odňato občanství, všichni ale měli občanství dvojí.

Od roku 2012 odešlo z Dánska do Sýrie a Iráku podle oficiálních údajů zhruba 150 lidí. Asi třetina z nich se už do země vrátila. Desítky jich v bojích padly.

Reklama

Výběr článků

Načítám