Hlavní obsah

Polsko nepustí Putina na pietu do Westerplatte

– Varšava
Právo, PM

Polský prezident Andrzej Duda nepozval nejvyššího představitele Ruské federace Vladimira Putina na 80. výročí vypuknutí druhé světové války na Westerplatte v blízkosti Gdaňsku kvůli současnému přístupu k události z 1. září 1939.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Klíč, podle něhož byli pozváni hosté, nemá historický, ale současný charakter,“ řekl v pondělí v rozhlase Radio RMF FM Blazej Spychalski, mluvčí polské hlavy státu.

„To, že Putin nebyl pozván, není náhoda, ale politické rozhodnutí, jehož genezi netřeba hledat v dějinách, ale v současnosti,“ napsal portál Onet.pl. Polsko si podle oficiálních informací 80. výročí vypuknutí druhé světové války, během níž do května 1945 padlo za oběť přes 70 milionů lidí po celém světě, připomene se spojenci z NATO, EU a Východního partnerství (Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny).

Stín Smolenska

Přitom ještě před měsícem Bartosz Cichocki, náměstek polského ministra zahraničí, řekl, že diplomacie „doporučí pozvat prezidenta Ruské federace na oslavy“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí v Moskvě řekl, že pietní akce nelze považovat za plnohodnotné bez účasti Ruska. Na dotaz, jak Kreml hodnotí to, že Putin pozvánku nedostal, odpověděl, že „negativně“.

Putin byl v Polsku naposledy 1. září 2009, kdy se jako premiér zúčastnil vzpomínkového shromáždění v Gdaňsku u příležitosti 70. výročí vypuknutí druhé světové války.

Polsko-ruské vztahy se zkomplikovaly po leteckém neštěstí ve Smolensku v dubnu 2010, při kterém zahynul prezident Lech Kaczyňski s 95členným doprovodem a posádkou. Vládní neokonzervativní Právo a spravedlnost (PiS) obvinilo ruskou stranu z atentátu na polskou hlavu státu, což však žádným dosavadním vyšetřováním nebylo potvrzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám