Hlavní obsah

Harabin napadl slovenské prezidentské volby, soud je ale paralyzovaný

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin (61) označil průběh prvního kola volby za nezákonný a v pondělí podal proti jeho průběhu ústavní stížnost. „Volby se neuskutečnily ústavním a zákonným způsobem,” tvrdí Harabin. Situaci může zkomplikovat fakt, že slovenský ústavní soud je v současnosti nefunkční kvůli nedostatku soudců.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Štefan Harabin

Článek

Začátkem roku skončilo funkční období devíti z celkového počtu třinácti ústavních soudců. Parlament zatím nové ústavní soudce nezvolil. Plénum ústavního soudu tak není usnášeníschopné a soud funguje v provizorním režimu.

Kandidáty na nové soudce už vyslechl sněmovní výbor a bude o nich hlasovat plénum. Termín ještě nebyl určen.

Na ústavního soudce původně kandidoval i expremiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Když opozice zpochybnila délku jeho právnické praxe a prezident Andrej Kiska avizoval, že ho soudcem ústavního soudu nejmenuje, Fico se kandidatury vzdal. Expremiér přiznal, že se chtěl ucházet o post předsedy ústavního soudu.

Napište mi o nesrovnalostech

Harabin - který sám sebe prezentoval jako vlasteneckého kandidáta - v prvním kole prezidentské volby skončil na třetím místě a nepostoupil do finálového klání, které je naplánované na tuto sobotu 30. března. „Zápas o budoucnost Slovenska pokračuje,“ uvedl Harabin ve svém prohlášení.

Neúspěšný kandidát hned po prvním kole tvrdil, že jeho zástupci ve volebních komisích neměli přístup k počítání hlasů a avizoval, že průběh voleb zpochybní. Vzápětí vyzval na sociální síti voliče, aby mu nahlašovali nezákonné jednání v průběhu voleb.

„Kvůli podezření z manipulace voleb prosím všechny, kteří si všimli nesrovnalostí a podezřelého jednání v průběhu voleb, které se týkalo volebních lístků, sestavení volebních komisí nebo čehokoli jiného, aby mi napsali,“ vyzval občany Harabin.

První kolo prezidentských voleb se konalo letos 16. března a nejvíc hlasů získala Zuzana Čaputová (40,57 procenta). Do druhého kola postoupil také Maroš Šefčovič (18,66 procenta).

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Reklama

Výběr článků

Načítám