Hlavní obsah

U Norska v bouři evakuují 1300 pasažérů výletní lodi

Aktualizováno

O evakuaci svých 1300 pasažérů požádala výletní loď, která se kvůli poruše motorů dostala do problémů u západního pobřeží Norska. Signál nouze Mayday vyslalo plavidlo Viking Sky, které bylo za bouřlivého počasí a silného vlnobití volně unášeno do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží, oznámila agentura DPA. Stejný problém mšla i nákladní loď Hagland Captain, která se podle norské televize nacházela na cestě k výletní lodi Viking Sky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U Norska v bouři evakuují 1300 pasažérů výletní lodiVideo: IVER ANDREAS TUENE, Reuters

 
Článek

Helikoptéry kyvadlově přepravují pasažéry z ohroženého plavidla na pevnou zem. "Evakuovat všechny (cestující) zabere nějaký čas," řekl agentuře AFP šéf policejní operace Tor Andre Franck.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Výletní loď Viking Sky žene bouře k pobřeží

Každá helikoptéra při jedné cestě přepraví 10 až 15 lidí. Vlny dosahovaly víc než deset metrů. K lodi původně zamířily záchranné čluny, ale kvůli podmínkám se musely vrátit, uvedl server BBC.

Zatím se podařilo přepravit na pevninu jen 87 lidí. Z nich osm utrpělo lehká zranění, řekla agentuře Reuters mluvčí záchranné služby Borghild Eldoenová. Kyvadlová evakuace bude podle ní pokračovat přes noc.

"Loď má jen jeden fungující motor a vane dosti silný vítr. Dáváme proto přednost tomu, aby lidé byli na pevné zemi, než na palubě plavidla," dodal Franck.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Loď má jen jeden fungující motor

"Loď spustila kotvu a jeden z jejích motorů funguje. V daném okamžiku se nachází kolem dvou kilometrů od pobřeží," řekl mluvčí záchranného střediska Einar Knutsen stanici NRK.

Snímky ukazují poškození v části lodi a průnik vody. Evakuované pasažéry shromažďují v nedaleké sportovní hale a odsud je rozvážejí do hotelů.

Do potíží se poblíž dostala také nákladní loď Hagland Captain, které vysadily motory, naklonila se a náklad spadl do moře. Dvě z pěti zasahujících helikoptér letěly na pomoc posádce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám