Hlavní obsah

Irská hranice bude dočasně bez kontrol, rozhodla britská vláda

Londýn

Pokud Velká Británie odejde z Evropské unie bez dohody, vláda nechá irskou hranici dočasně bez kontrol, aby se předešlo tvrdé hranici mezi oběma částmi ostrova. Kabinet současně rozšíří seznam zboží dováženého ze zemí mimo EU, které nebude podléhat clům, oznámila premiérka Theresa Mayová.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Vláda dva týdny před termínem odchodu z EU oznamuje sérii „striktně dočasných a jednostranných“ kroků, které mají mimo jiné předejít růstu napětí v historicky neklidné oblasti mezi oběma částmi rozděleného irského ostrova. Londýn nebude zavádět na irské hranici žádné celní kontroly. U zboží, které bude nově podléhat clům, zatím ponechá jeho registraci a placení zcela na firmách, jež je budou do Severního Irska dovážet.

Zavedení hraničních kontrol měla v rámci dojednané brexitové dohody zabránit takzvaná irská pojistka, která ovšem byla v úterý pro britské poslance zásadní překážkou pro schválení dohody o podmínkách brexitu jako celku. Mayová byla v Dolní sněmovně již podruhé výraznou většinou poražena.

Ve středu večer budou poslanci hlasovat o tom, zda chtějí evropský blok opustit bez jakékoli dohody. Ekonomové i většina politiků označuje tento scénář za velkou ránu pro britské hospodářství.

Hranice nechystá ani Irsko

Irská ministryně pro evropské záležitosti Helen McEnteeová zdůraznila, že brexitová dohoda přesně toto opatření obsahuje. Irsko nadále nechystá žádné kontroly na své severní hranici, uvedla.

Zboží, které z Irska poputuje do Británie jiným směrem než přes pevninskou hranici, však bude podle Londýna podléhat celním kontrolám. McEnteeová uvedla, že například cla na hovězí maso či mléčné výrobky budou pro irské zemědělce „naprosto katastrofální“.

Kabinet Mayové uvedl, že 87 procent zboží dováženého ze zemí mimo Unii nebude podléhat clům, zatímco v současnosti je to v rámci unijních pravidel 80 procent. Mezi produkty, za něž vývozci Londýnu platit cla budou, je například maso, některé mléčné výrobky či další potraviny. Vztahovat se budou rovněž na dovoz aut. Bez cel však podle BBC zůstane import autodílů z unijních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám