Hlavní obsah

Nemmouche je podle poroty vinen teroristickými vraždami

Belgická porota uznala Mehdiho Nemmouche vinným z teroristického útoku na bruselské židovské muzeum, při němž v roce 2014 zemřeli čtyři lidé. Porota se shodla, že třiatřicetiletý Francouz alžírského původu má na svědomí vraždy čtveřice náhodně vybraných obětí a jeho motivem byl terorismus. Promyšleného teroristického útoku se dopustil i jeho francouzský komplic Nacer Bendrer, shodli se porotci.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Přísná bezpečnostní opatření před justičním palácem v Bruselu

Článek

Nemmouche v květnu 2014 zastřelil ve vstupní hale židovského muzea v belgické metropoli dva izraelské turisty, Francouzku, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice, a belgického zaměstnance muzea. Po činu utekl a po šesti dnech ho zadrželi v jihofrancouzském přístavním městě Marseille.

Francouzské úřady ho vydaly do Belgie v červenci 2014. Proces s ním začal v lednu a dvanáctičlenná porota po vyslechnutí stovky svědků zvažovala verdikt dva dny.

Podle poroty byl čin zcela promyšlený, navzdory útočníkovým tvrzením, že je nevinen. Svědčily proti němu jasné důkazy, mezi nimiž byly nalezené zbraně i kamerové záběry z místa, uvedla porota.

Výše trestu bude stanovena na dalším jednání. Podle AFP hrozí Nemmouchovi až doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám