Hlavní obsah

Krvavý útok na vánočním trhu v Berlíně byl plánem B

Berlín

Německé státní zastupitelství obvinilo z přípravy pumového atentátu 31letého ruského občana, který se znal s útočníkem z berlínského adventního trhu z roku 2016 Anisem Amrim. Informoval o tom v úterý německý list Die Zeit s tím, že útok na trhu byl jen plánem B.

Foto: Reuters

Útok na vánoční trhy v Berlíně, při kterém zemřelo 12 lidí

Článek

Podezřelý Čečenec Magomed-Ali C. je v berlínské vazbě od loňského srpna. Die Zeit s odvoláním na nejmenované zdroje informoval, že byl obviněn z „přípravy následného útoku proti státu”. Prokuratura uvedla, že „případ má mimořádný význam”.

Mělo jít o pumový útok, který muž připravoval spolu s Francouzem Clémentem B. a Anisem Amrim, atentátníkem z Berlína z roku 2016, jehož krátce po činu zastřelila italská policie.

Foto: Reuters

Anis Amri

Už koncem minulého roku německá média psala, že Amri, který najel nákladním autem do lidí a 12 jich zabil, se rovněž podílel na plánování neuskutečněného bombového útoku. Uskutečněné najetí do lidí přitom bylo plánem B. Amri se měl podílet na větší akci.

Trio teroristů

Amri se před Vánocemi 2015 sešel v mešitě v Berlíně, kde žil, s Čečencem, který měl hrát ústřední roli v atentátu. Koncem roku se oba setkali v mešitě i s Francouzem Clémentem B., kterého znal o azyl usilující Čečenec z Belgie, kde se potkali v roce 2013.

V Německu se sešli, protože Čečenec dostal zákaz vycestovat, neboť tajné služby zjistily, že má zájem odcestovat do Sýrie a tam se zapojit do bojů.

Od půlky roku 2016 si všichni opakovaně volali. Vyšetřovatelé Čečence podezírali, že ve svém berlínském bytě skladuje velké množství výbušného triaceton triperoperoxidu (TATP), což je výbušnina, kterou použili atentátníci v Paříži. V říjnu policisté zazvonili u jeho bytu, ale výbušninu nenašli. Není ani jisté, zda existovala. Clément B. po razii utekl do Francie, kde byl později dopaden.

Plán tedy selhal a Amri se rozhodl zaútočit pomocí uneseného nákladního auta. Mezi jeho oběťmi byla i Češka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám