Hlavní obsah

Putin vrací úder, zastavuje dohodu s USA o likvidaci raket

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který pozastavuje dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF), oznámil Kreml v pondělí. V podstatě jde o formalitu, tento krok Putin oznámil už v únoru v reakci na ukončení dohody ze strany Spojených států.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu k federálnímu shromáždění

Článek

Platnost dokumentu ruský prezident pozastavil do doby, než Washington tato narušení odstraní. Rozhodnutí prezidenta vstupuje v platnost ihned.

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů.

USA tvrdí, že Rusko dohodu nedodržuje kvůli vývoji nové střely s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729), která má mít podle Američanů dolet 2500 kilometrů. Ruští generálové tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů.

Střela SSC-8 (Novator 9M72)
Ruské střely SSC-8 (Novator 9M72) jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K. Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.
Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.
V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest až osm metrů a průměru 53 cm.
Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.
Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu. Potvrdily to v listopadu 2017.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už dříve prohlásil, že Američané smlouvu INF porušují od roku 1999. V rozporu s ní bylo podle něj mimo jiné umístění systému protiraketové obrany v Evropě a východní Asii, které se prý snadno mohou stát nástrojem útoku s použitím raket zakázaného doletu.

Putin již dříve slíbil, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani jiných částech světa, dokud tak neučiní Spojené státy. Jeho slova v pondělí zopakoval i Vladimir Džabarov, první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace (horní komory parlamentu).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám