Hlavní obsah

Zvěrstva sexuálního zneužívání dětí nebudeme zamlčovat, slíbil papež František

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Duchovní, kteří sexuálně zneužívají děti, jsou nástrojem satana, prohlásil papež František v neděli na závěr vatikánského summitu o ochraně. Svatý otec je přesvědčen, že zneužívání dětí v církvi ještě horší než v jiných oblastech společenství, neboť je podle něj v „naprostém rozporu s morální autoritou a etickou důvěryhodností církve“, napsala agentura DPA.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Papež František během závěrečného dne vatikánského summitu na ochranu dětí

Článek

„Musíme si být vědomi, že celosvětově se toto zlo šíří a pro naši společnost je to velmi vážné, ale to nezmenšuje jeho ohavnost uvnitř církve,“ uvedl papež v neděli. Slíbil, že církev bude tomuto jevu čelit a děti ochrání. Zavázal se také k tomu, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud.

Pravidla národních biskupských konferencí proti zneužívání budou přezkoumána a posílena, dodal papež. Závazné závěry nebo závěrečný dokument z konference ale nevzešly, připomínají světové agentury.

Bezprecedentní summit se konal na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. Zúčastnilo se jej asi 190 nejvyšších církevních představitelů z různých zemí, včetně předsedy České biskupské konference (ČBK) kardinála Dominika Duky.

Reklama

Výběr článků

Načítám