Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se utrhla lavina a zasypala sjezdovku s lyžaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Crans-Montana
Aktualizováno

Několik lidí zasypala v úterý lavina ve švýcarském kantonu Wallis. Uvolnila se v lyžařském středisku Crans-Montana. Záchranáři pátrají po zasypaných, jichž může být přes deset, uvedl web Bluewin. Svědek řekl listu Lenouvelliste, že čtyři lidé byli vyproštěni. Policie pak uvedla, že čtveřice utrpěla zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lavina ve ŠvýcarskuVideo: AP

 
Článek

Počet zasypaných zatím není znám a není ani jasné, zda si pád laviny kolem 14:15 v regionu La Plaine Morte vyžádal nějaké oběti.

Starosta Crans-Montany Nicolas Fraud uvedl, že se pohřešuje mezi deseti a dvanácti lidmi. Dodal, že počet zasypaných může být vyšší a proto byla povolána armáda.Na místě je 244 záchranářů z řad policistů, vojáků a zdravotníků. Na pátrací akci se podílí rovněž osm vrtulníků a dvanáct lavinových psů.

Lyžařské středisko Crans-Montana dodalo, že se lavina utrhla na svahu Kandahar.

„Lavina nebyla vysoká, odhaduji to tak na metr až půldruhého metru,” řekl další svědek webu 20Minuten, dodal ale, že „sníh byl těžký a mokrý.”

Foto: Anthony Anex, ČTK/AP

Místo, kde se utrhla lavina v Crans-Montaně

Podle obrázků na sociálních sítí zasypala lavina velkou část lyžařského svahu. Podle policie je lavina 840 metrů dlouhá a 100 metrů široká. Sjezdovka byla zavalena v délce 400 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Varování před nebezpečím na svahu v Crans-Montaně

V oblasti byl v pondělí večer vyhlášen druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, uvedl web Tagesanzieger. Důvodem bylo, že se během dne oteplovalo a na sníh svítilo ostré slunce, které ho rozehřívalo. Nebezpečí hrozilo na svazích pod nadmořskou výškou 2500 m.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám