Hlavní obsah

Rusové žijící na Kurilách odmítají předání ostrovů Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Rusů žijících na Jižních Kurilách je pro to, aby tyty ostrovy zůstaly Rusku. Vyplývá to podle ředitele státní agentury VCIOM z průzkumu, podniknutého tento měsíc na ostrovech Kunašir, Iturup a Šikotan, na něž stále vznáší nároky Japonsko. Územní spor i desítky let po skončení války brání uzavření mírové smlouvy mezi oběma státy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kurilské ostrovy

Článek

„Průzkum potvrdil, že stanovisko obyvatel jihokurilských ostrovů je jednoznačné a že pro ně neexistuje spor o to, komu ostrovy patří: je to ruské území podle názoru 96 procent dotázaných,“ prohlásil ředitel VCIOM Konstantin Obramov podle agentury Interfax na mimořádném zasedání oblastního sněmu na ostrově Sachalin, pod který Kurily spadají.

Otázka zadaná v průzkumu zněla, zda sporné ostrovy má Rusko předat Japonsku. A odpověď 7695 dotázaných místních obyvatel podle šéfa státní agentury vyzněla jako vzácný případ názorové shody, a sice na tom, že Rusko si má ostrovy ponechat. V jednotlivých věkových kategorií se tato shoda pohybovala od 92 po 97 procent.

Jihokurilské ostrovy Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrůvky Habomaj obsadili sovětští vojáci na konci druhé světové války. Nehostinné, nerovnoměrně osídlené ostrovy se skromnou vegetací a subarktickým klimatem Japonsko označuje za "severní teritorium" a tvrdí, že Rusko je "okupuje". Z Moskvy naopak zaznívá, že Tokio svým postojem zpochybňuje výsledky druhé světové války, v níž bylo Japonsko poraženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám