Hlavní obsah

Otrávenému agentovi Skripalovi se znovu přitížilo, napsal list

Právo, ama

Zdravotní stav Sergeje Skripala (67), exagenta britských tajných služeb a ruské vojenské rozvědky GRU, který se téměř před rokem stal společně s dcerou Julijou v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervovým plynem novičok, se zhoršil a vyžaduje lékařskou pomoc.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Článek

List The Sunday Times s odvoláním na informované zdroje napsal, že muž je v domácím ošetření pod trvalým lékařským dozorem. Dodal, že Skripal sice není v kritickém stavu, avšak panují obavy, že se pravděpodobně nikdy plně nezotaví po chemickém útoku, který zasáhl jeho nervový systém.

„Na rozdíl od Julije, která je mladá a byla v době otravy relativně zdravá, Sergej nebyl v nejlepším stavu,“ citoval list policejní zdroj.

List zároveň upozornil, že se Julija Skripalová, která byla v době napadení na návštěvě u otce, plně zotavila. Ruská agentura RIA Novosti citovala Skripalovu neteř Viktorii s tím, že podle jejího názoru Skripal už dávno „není mezi živými“.

„Osobně mi o jeho stavu nikdo nereferuje. Mluví se o tom ale už dlouho. Skripal nežije… Brzy to už bude rok – 4. března (výročí útoku). A šestého vám přinesou urnu s popelem a řeknou, že Skripal zemřel a že jsme ho po jeho prosbě zpopelnili,“ řekla.

Ruská vlajka na katedrále v Salisbury

Žena, která žije v ruské Jaroslavli a po incidentu často komentuje situaci v médiích, je přesvědčená, že by se její příbuzný v opačném případě spojil se svou 90letou matkou.

Rozruch mezitím vyvolala ruská vlajka, která se v neděli objevila na lešení kolem katedrály v Salisbury, jedné z hlavních tamních pamětihodností. Podle médií se tam objevila v noci a sundat se ji podařilo teprve v ranních hodinách.

Ruská redakce BBC citovala místního faráře, který označil incident za „ohromnou hloupost“. „Ponižuje to osobní tragédii a škodu, kterou Salisbury způsobil bezprecedentní loňský útok nervově paralytickým plynem,“ řekl.

Dva ruští agenti, které britské úřady označily za pachatele útoku proti Skripalovým, tvrdili v rozhovoru pro ruskou televizi RT, že do Salisbury jeli s cílem prohlédnout si proslulou katedrálu z 13. století. Nedokázali však tehdy vysvětlit, proč se k objektu nedostali. Ruské velvyslanectví v Británii označilo incident za provokaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám