Hlavní obsah

Na Janka vzpomínají sousedé v dobrém

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veľká Mača

V obci Veľká Mača se před rokem odehrála tragédie, která otřásla celým Slovenskem. Před rodinným domem na Brezové ulici, kde zavraždili investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, stále hoří svíčky.

BEZ KOMENTÁŘE: Před rokem byl zavražděn slovenský novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina KušnírováVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Proč museli zemřít tak mladí? Celý život měli před sebou,“ řekla Právu sousedka Mária Dubová. Starší vdova bydlí hned ve vedlejším domě, ale před rokem nic neslyšela a v inkriminovaný den si nevšimla ničeho podezřelého. „Co přesně se stalo, jsem se dozvěděla až za několik dnů, stejně jako celé Slovensko. Janka a Martinky je mi moc líto, byli to moc milí lidé,“ tlačí se slzy do očí paní Márii.

Opravovali dům

Novinář Kuciak pocházel se severu Slovenska a archeoložka Kušnírová z východní části země. V obci Veľká Mača v okresu Galanta bydleli od podzimu 2017, kdy  koupili starší rodinný dům a pustili se do jeho opravy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sousedka Mária Dubová

„Janko dojížděl do práce do Bratislavy, ale když měl čas, tak stále něco dělali na domě. Opravovali si ho a plánovali založit rodinu. Vždyť měli těsně před sňatkem, když je zavraždili,“ říká paní Mária. S mladými sousedy se moc nenavštěvovali, protože paní Mária špatně chodí. „Byli mladí, měli jiné starosti, než se bavit se starými lidmi, jako jsem já.”

Sousedka z protilehlého domu, která se představila jako paní Janka, byla s mladými lidmi v mnohem bližším kontaktu. „Mám tři vnoučata a tři pravnoučata a když jsem něco napekla, vždy jsem Jankovi a Martince vzala několik koláčků nebo buchet,“ vzpomíná.

„Janko mi pokaždé ukázal, co udělali nového v domě. Pochlubil se, že už osekal omítku v ložnici, vymaloval obývák. Ptal se mě, jak se mi líbí barva. Když jsem ji pochválila a všimla jsem si i nových parket, byli oba moc rádi, že se mi to líbí. Stále něco dělali. Byli moc pracovití,“ řekla. Janko a Martinka měli vlastně jen dva pokoje, ale plánovali děti a sousedkám líčili, jak pro ně připraví další pokoje v podkroví.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Ján Kuciak a Martina Kušnírová na pietní fotografii

Sousedka vzpomíná, že do Veľké Mače jezdil často i Jozef Kuciak, novinářův otec. „Bylo vidět, že všichni jsou zvyklí pracovat. Dělali si všechno sami,“ dodává paní Janka. Ukazuje místo, kde museli noví sousedé opravit střechu a kde chtěli udělat další úpravy kolem domu. „Bohužel, moc toho nestihli udělat. Odešli z tohoto světa tak mladí.“

Vzor snášenlivosti

Obě starší sousedky jsou maďarské národnosti a zdůrazňují, že v obci nejsou žádné problémy mezi Slováky a Maďary. „Na začátku obce je napsáno pěkně ve slovenštině Veľká Mača i Nagymácséd v maďarštině. Myslím, že je to tak v pořádku a nikomu to nevadí. Janko a Martinka neuměli maďarsky ani slovo, ale pokaždé jsme si příjemně popovídali,“ uvedla paní Janka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V obci Veľká Mača zavraždili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Starší sousedka si rozuměla hlavně s Jankem. „Moc rád si povídal o všem možném. Martinka se také zapojila, ale méně,“ říká. Paní Janka potvrdila, že mladí lidé měli přes den vždy dveře odemčené a zamykali se až na noc, když šli spát. „Jednou jsem jim nesla koláče a nešlo otevřít. Zaklepala jsem na okno, Janko mi hned přišel otevřít a smál se, že není zamčeno, jen se dveře trochu zasekávají,“ vzpomíná.

Mohla najít těla

V pátek 23. února 2018 (dnes už víme, že k vraždě došlo 21. února) paní Janka napekla buchty a chtěla jich několik odnést svým mladým sousedům. „Jenže přišla ke mně na návštěvu bývalá kolegyně a dost dlouho jsme si povídaly. Kolem deváté jsem si řekla, že už je pozdě, tak nebudu Janka a Martinku rušit. Představte si, že bych tam šla v ten večer. Našla bych je tam ležet mrtvé a z takového zážitku bych se tak lehko nevzpamatovala. Měla jsem je opravdu moc ráda,“ dodává.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Před rodinným domem v Brezové ulici v obci Veľká Mača, kde zavraždili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, hoří svíčky a jsou květiny.

Těla našli nakonec až v neděli příbuzní, kterým bylo podezřelé, že Jan a Martina se jim vůbec neozývají. Oba měli být na předmanželské přípravě v Bratislavě, takže den dva si to obě rodiny vysvětlovaly tím, že nemají čas telefonovat, ale v neděli už raději přijely. V domě je čekal hrozný pohled. Vrah zasáhl jako první Kušnírovou jednou střelou do hlavy a Kuciaka, který právě vycházel ze sklepa, trefil přímo do srdce.

Žádné podezření

Sousedé si ten večer ničeho nevšimli, žádný podezřelý pohyb v ulici nezaznamenali. „Všimla jsem si, že služební vůz Martinky stojí před domem, ale Jankův jsem nikde neviděla. Tak jsem si říkala, že odjeli na východ, odkud byla Martinka nebo k Jankovým rodičům a plánují svatbu. Vůbec jsme netušili, že leží v domě,“ třese se při vzpomínce.

„V neděli večer se najednou v ulici objevilo množství automobilů a lidí. Byla tady i sanitka a hasiči, tak jsme nevěděli, co se stalo. Vyšli jsme na balkón a uviděli jsme policejní auta a naší ulici uzavřenou policejními páskami. Nechtěli nám nic říct, ale měli jsme obavy, že v domě unikal plyn a Jankovi a Martince se něco stalo. Vražda nás opravdu vůbec nenapadla,“ dodala paní Janka. Podrobnosti se dozvěděla až z rozhlasu.

Foto: Televize Markíza

Policie uzavřela místo, kde se stala vražda.

Reklama

Výběr článků

Načítám