Hlavní obsah

Plán Mayové na odchod z EU parlament odmítl

Lodnýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla ve čtvrtek večer další porážku v parlamentu, když poslanci odmítli její strategii pro odchod z EU. Pro její návrh upravit irskou pojistku hlasovalo jen 258 poslanců, proti 303, uvedla stanice BBC. Část konzervativců se zdržela hlasování, vadí jim, že vládní postup nevylučuje brexit bez dohody.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová.

Článek

Po hlasování řekl vůdce labouristů Jeremy Corbyn, že by britská premiérka, která nebyla hlasování přítomna, měla „přiznat, že její brexitová strategie selhala“. Labouristé ji obvinili, že závodí s časem, takže by se mohlo stát, že poslanci budou rozhodovat o brexitu až na poslední chvíli, kdy už bude možné si vybrat jen mezi jí vyjednanou dohodou a odchodem bez dohody.

Mayová utrpěla v parlamentu už desátou porážku od svého zvolení, i když varovala, že pokud poslanci odmítnou její postup, oslabí to její vyjednávací pozici v Bruselu.

Irská pojistka
Je součástí dohody o podmínkách odchodu Británie z evropského bloku. Má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.
Zdroj: ČTK

Ještě předtím britská Dolní sněmovna odmítla návrh opozice, aby se do 27. února hlasovalo o upravené brexitové dohodě, nebo se debatovalo o dalším postupu, což by umožnilo vyhnout se hlasování na poslední chvíli.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn mluví o brexitu

Neuspěla Skotská národní strana, která vyzvala, aby se odchod Británie z EU odložil o tři měsíce. Sice ji podpořili liberální demokraté, ale dostala jen 93 hlasů, protože většina labouristů se zdržela. Proti bylo 315 poslanců.

Britští poslanci odmítli v odloženém hlasování 15. ledna návrh dohody o brexitu, kterou vláda Mayové dojednala s Bruselem. [celá zpráva]

V dalším hlasování se 29. ledna postavili proti odchodu z EU bez dohody a odhlasovali, že bude-li irská pojistka nahrazena alternativním řešení, přijmou ji. Mayové se však nepodařilo přesvědčit EU, aby se mohla dohoda pozměnit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám