Hlavní obsah

Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce. Oznámil to v úterý na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

„Abych jako předseda nejsilnější politické strany mohl aktivně vstoupit do dalších jednání, abych nevyvolával podezření, že je přizpůsobuji svým osobním zájmům, rozhodl jsem se, že nebudu kandidovat,“ řekl předseda Směru.

„Moc nám záleží na stabilitě této vládní koalice, ale nedá se sedět za jedním stolem, pokud strana Most-Híd opakovaně upřednostňuje své vlastní stranické zájmy před společnou odpovědností za zemi. Pokud někteří kandidáti na ústavní soudce projdou společným hlasováním opozice a strany Most-Híd, dojde k bezprecedentnímu porušení koaliční smlouvy s vážnými důsledky pro fungování vládního kabinetu v současném složení,“ dodal.

Fico zároveň přiznal, že se původně chtěl ucházet o post předsedy Ústavního soudu Slovenské republiky. „Splnil jsem všechny zákonem stanovené podmínky,“ zdůraznil. Opětovně obhajoval tajnou volbu kandidátů na ústavní soudce. S tím ovšem nesouhlasila nejmenší vládní strana Most-Híd, která prosazuje volbu veřejnou. „Tajnou volbu považujeme za jeden z hlavních výdobytků demokracie a nikdy jsme se tajné volby nebáli,“ dodal Fico.

Útok na Kisku

Předseda Směru obvinil prezidenta Andreje Kisku, že chce obsadit ústavní soud svými lidmi. „Pokud úterní první volba a případná čtvrteční druhá volba přinese bez politických dohod chaotické výsledky a Ústavní soud Slovenské republiky nebude funkční, podle Směru existují legitimní cesty, jak zabezpečit schopnost ústavního soudu přijímat rozhodnutí,“ řekl Fico.

Připustil možnost prodloužení mandátu stávajících ústavních soudců až do jmenování nových ústavních soudců novým prezidentem republiky. Kiskovo funkční období končí v červnu a Slováci si zvolí jeho nástupce v květnu.

Volba kandidátů na ústavní soudce se konala v parlamentu v úterý od 17.00. Ani jeden ze 37 uchazečů nezískal ve veřejné volbě dostatečný počet hlasů. Opakovaná volba se bude konat ve čtvrtek 14. února. Poslanci by se měli podruhé pokusit vybrat 18 kandidátů z 37 uchazečů. Prezident Kiska z nich poté jmenuje devět z celkového počtu třinácti ústavních soudců. Funkční období ústavního soudce je 12 let.

Před rokem stál Fico ještě v čele slovenské vlády. Po otřesech na politické scéně spuštěných vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové podal demisi, z předsedy nejsilnější vládní strany se stal řadový poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám