Hlavní obsah

Ukrajinská ústava zakotví směřování země do EU a NATO

Kyjev

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil návrh prezidenta Petra Porošenka na ústavní zakotvení směřování země do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Pro návrh hlasovala drtivá většina přítomných poslanců, uvedla agentura Unian.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Petro Porošenko

Článek

Ústavní novela v preambuli potvrzuje evropskou identitu ukrajinského národa a nezvratnost evropského a euroatlantického směřování státu. Zároveň ukládá parlamentu určit „základy domácí i zahraniční politiky, která bude směřovat k plnému členství v EU a NATO”. Praktickým naplňováním této politiky bude pověřena ukrajinská vláda a prezident bude jejím garantem.

Návrh hlavy státu podpořilo 334 poslanců z 385 přítomných. Proti hlasovali pouze zákonodárci z proruské strany Opoziční blok.

Změna ústavy byla iniciativou prezidenta Porošenka, který se uchází o znovuzvolení v nadcházejících prezidentských volbách, jež se uskuteční 31. března. Hlava státu slibuje, že pokud obhájí v prezidentských volbách svůj post, Kyjev podá v roce 2024 žádost o vstup do EU, i to, že podepíše s NATO akční plán na vstup do Aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám