Hlavní obsah

Kdo jsou žluté vesty? Protestní hnutí doprovází i nesnášenlivost a extremismus

Už od prvních protestů proti vyšší dani z pohonných hmot se s krajními proudy hnutí žlutých vest pojí nesnášenlivost a konspirační teorie, napsala agentura AP. Ozvaly se antisemitské výpady proti bankovnímu sektoru, skupina žlutých vest v metru slovně napadla přeživší holokaustu a objevilo se dokonce tvrzení, že vláda si vymyslela teroristický útok, aby odpoutala pozornost od demonstrantů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protesty hnutí žlutých vest provázejí násilnosti a střety s policií.

Článek

Úřady se obávají, že ústředí hnutí ovládli extremisté a hrozí návrat do temných období francouzské minulosti. Příkladem je událost ze soboty, kdy jeden novinář natáčel v Paříži průvod. Přitočil se k němu  muž ve žluté vestě, homofobně jej osočil a dodal: „Pracuješ pro Židy.” Nikdo z davu mu neodporoval.

Účastníci jednoho z prvních průvodu žlutých vest, který se konal v Paříži v listopadu, nesli francouzské vlajky a skandovali „Tohle je náš domov” - dvojsečný slogan, který zpravidla zaznívá na shromážděních krajně pravicového Národního sdružení.

V prosinci skupina žlutých vest ukázala v pařížské čtvrti Montmartre antisemitský pozdrav. Zpívali přitom píseň, jejíž původce, komik Dieudonné M'Bala M'Bala, byl několikrát odsouzen za rasismus a antisemitismus. Gesto rukou a píseň se nazývají „la quenelle”. Zatímco posunek je variací nacistického pozdravu, v písni se naráží na sionistické spiknutí. Dieudonné oboje označuje za protisystémové symboly.

Útok na přeživší holokaustu

Ten samý den muž ve žluté vestě v metru slovně napadl přeživší holokaustu. Žena skupinku předtím požádala, aby zmíněné gesto nedělali. Jeden z demonstrantů ji řekl, že plynové komory - v jedné z nich zemřel její otec - nikdy neexistovaly. Novinář, který incidentu přihlížel, uvedl, že na obranu ženy se nikdo neozval.

V popředí pařížských protestů bylo možné zahlédnout ty nejznámější zástupce antisemitismu. Jeden z nich, Hervé Ryssen byl několikrát odsouzen za antisemitismus a podněcování diskriminace. Minulý týden ho soud znovu shledal vinným z popírání holokaustu.

Napojení na extrémní pravici

Jako výrazné hlasy hnutí žlutých vest se prosadili řidič kamionu Éric Drouet a youtuber Maxime Nicolle, kteří patří mezi první organizátory hnutí žlutých vest. Fondation Jean-Jaurès (FJJ), expertní skupina napojená na francouzskou Socialistickou stranu, tvrdí, že jak Drouet, tak Nicolle jsou potajmu napojení na francouzskou krajně pravicovou stranu.

Nicolle několikrát veřejně zpochybnil oficiální vylíčení útoku na vánočním trhu ve Štrasburku, kde ozbrojený muž v prosinci zabil pět lidí. K činu, který zhatil protesty žlutých vest plánované na následující týden, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Nicolle a další z řad žlutých vest tvrdí, že se nejednalo o teroristický čin a že vláda z jeho načasování profitovala.

Drouet podle FJJ sdílel protiimigrační videa a na Facebooku se účastnil diskusí o spiknutí sionistů, bank a médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám