Hlavní obsah

V sibiřských školách děti omdlévají hlady, tvrdí ombudsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosvka

Na jihozápadě Sibiře se objevily případy školáků upadajících do mdlob, protože kvůli hmotné nouzi rodičů hladovějí. Alarmující zprávu ze škol v Kemerovské oblasti ve středu sdělil novinářům dětský ombudsman oblasti Dmitrij Kislicyn. Zvláštní komise však žádné hladovějící děti nenašla. Případ začal vyšetřovat ruský Vyšetřovací výbor (SKR), ústřední orgán pro odhalování trestné činnosti v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Děti na Sibiři prý hladoví. Ilustrační foto

Článek

Kislicyna v poslední době stále častěji upozorňují na mrákotné stavy školáků třídní učitelé základních škol, napsala agentura Interfax. Jde většinou o venkovské děti, jejichž rodiče nemají peníze na řádnou snídani ani na školní oběd, který stojí v přepočtu 17 korun. "Takové případy nejsou vzácné, hladových dětí je už plno," řekl ombudsman.

Žádné hladové děti se nenašly, píše Interfax

Místní oddělení provládní Všeruské lidové fronty, společenské organizace vytvořené z iniciativy Kremlu, žádné hladové děti v Kemerovské oblasti nenašlo, napsal Interfax. Zvláštní komise prý prověřila situaci ve školách a školních jídelnách, hovořila s učiteli i dětmi. Školní obědy si podle jejích členů předplácí až 90 procent dětí, ostatní si nosí jídlo z domova.

Tisková služba SKR oznámila, že ombudsmanovo prohlášení prověřuje a určila už školy, kde údajně k mdlobám hladovějících školáků dochází. "Zjišťujeme, zda se vůbec něco takového děje," řekl mluvčí vyšetřovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám