Hlavní obsah

V Murmanské oblasti havaroval ruský bombardér Tu-22M3

Moskva
Aktualizováno

V Murmanské oblasti havaroval v úterý během přistání ruský bombardér Tu-22M3, uvedla agentura TASS. Zahynuli tři členové posádky. Dva na místě a dva byli hospitalizováni. Jeden z nich následkům zranění v nemocnici podlehl, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podle agentury Interfax se bombardér zřítil u města Oleněgorsk.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tupolev Tu-22M3

Článek

„Dne 22. ledna 2019 v Murmanské oblasti po dokončení naplánovaného cvičného letu letadlo Tu-22M3 tvrdě přistálo ve sněžné bouři. Následkem tvrdého dosednutí na přistávací dráhu se stroj rozlomil,“ uvedlo ministerstvo obrany a zdůraznilo, že letoun letěl bez výzbroje.

Ministerstvo dodalo, že podle „zpráv z místa byli dva letci převezeni do nemocnice“. „Jeden ze zraněných zemřel. Druhý je na oddělení ARO Oleněgorské okresní nemocnice,“ řekl agentuře Interfax ředitel nemocnice Viktor Rogalev.

Podle informace TASS havárii způsobila chyba pilota.

Tu-22M3 je ruský strategický nadzvukový bombardér s měnitelnou geometrií křídla, který dosahuje rychlosti až 2200 km/h. Navazuje na starší Tu-22, má ovšem výrazně přepracovaný trup a umístění motorů. Tyto bombardéry, které unesou až 24 000 kg výzbroje, kromě železných pum i rakety, představovaly protiváhu lehčím americkým už vyřazeným strojům F-111 a těžším, ale pomalejším bombardérům B-1B Lancer.

Rusko jich má ve výzbroji ještě sto. Naposled byly nasazeny ve válce v Sýrii.

Naposled tento typ havaroval v roce 2004, kdy se zřítil v Novgorodské oblasti. Tehdy zahynula celá čtyřčlenná posádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám