Hlavní obsah

USA vyzvaly Rusko, aby zlikvidovalo spornou střelu Novator s plochou dráhou letu

– Ženeva

Spojené státy vyzvaly v pondělí Rusko, aby zlikvidovalo střely s plochou dráhou letu SSC-8/9M729 Novator, které jsou podle Washingtonu „přímým a pokračujícím“ porušením dohody o likvidaci raket středního doletu (INF). Pokud to Moskva neučiní, jsou připraveny smlouvu 2. února vypovědět, uvedla agentura Reuters.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký zástupce na ženevské odzbrojovací konferenci Robert Wood

Článek

Americký vyslanec na ženevské konferenci o odzbrojení Robert Wood uvedl, že střely SSC-8 schopné nosit konvenční i jaderné hlavice představují „silnou a přímou hrozbu pro Evropu a Asii“, protože mají dolet v rozmezí 500 až 1500 km a INF zakazuje signatářům mít střely s doletem mezi 500 a 5500 km.

„Aby Rusko plnilo závazky ze smlouvy INF, musí ověřitelně zničit všechny střely SSC-8, jejich odpalovací zařízení a související vybavení,“ řekl Wood a zopakoval, že jinak Spojené státy na začátku února od smlouvy ustoupí. Podle Wooda už Rusko střely SSC-8 Novator otestovalo loni v listopadu.

Střela SSC-8 (Novator 9M72)
Ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72) podle Spojených států a vedení NATO porušují dohodu o Likvidací raket středního doletu (INF). Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.
Novator 9M72 jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K.
Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.
V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest a až osm metrů a průměru 53 cm.
Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.
Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu Potvrdily to v listopadu 2017.

Spojené státy ve středu odmítly ruský návrh zachránit klíčový bod smlouvy, tedy udržet jaderné rakety mimo území Evropy, protože to není jak ověřit. Moskva podle americké tajemnice pro kontrolu zbraní a mezinárodní bezpečnost Andrey Thompsonové nabídla jen kontrolu staticky umístěných střel nového systému SSC-8/ 9M729, což neumožňuje ověřit jejich skutečný dolet a hlavice.

„Naneštěstí Spojené státy stále častěji vidí, že se Rusku nemůže věřit, že splní své závazky při kontrole zbraní a jeho nátlakové a škodlivé akce na celém světě zvýšily napětí,“ uvedl Wood na ženevské konferenci o odzbrojení pod patronací OSN, které se účastní zástupci 65 členských zemí. Rusko zatím jeho slova nekomentovalo.

Obavy v Evropě z rozmístění raket 

Rusko se musí vrátit k plnění závazků, řekl už ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Upozornil, že se NATO musí připravit na to, že by smlouva padla. Neuvedl, co by mělo NATO udělat, ale zřejmě by to znamenalo vrátit střely zmíněné kategorie do výzbroje Aliance.

Evropa se v případě pádu smlouvy obává, že by se na jejím území v odvetu rozmístily americké rakety, jako tomu bylo v době krize v osmdesátých letech se sovětskými balistickými raketami středního doletu SS-20 (RSD-10 Pioněr). V reakci se rozmístily v západní Evropě stovky amerických raket Pershing II, což vedlo ke zvýšení napětí.

Střela SSC-8 (Novator 9M72)

Ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72) podle Spojených států a vedení NATO porušují dohodu o Likvidací raket středního doletu (INF). Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.

Novator 9M72 jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K.

Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.

V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest a až osm metrů a průměru 53 cm.

Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.

Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu Potvrdily to v listopadu 2017.

Podle Stoltenberga nové střely, které mohou snadno zasáhnout území celé Evropy, představují velké riziko a naznačil i cíl Moskvy. „Myslím si, že ruskou ideou je zkusit obnovit sféru svého vlivu, kde by mohlo zastrašovat a ovládat některé své sousedy.” Rusko to však popírá a uvádí, že naopak právě NATO se rozšiřuje stále blíž k ruským hranicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám