Hlavní obsah

Paříží prošlo kolem 7000 demonstrantů ve žlutých vestách

– Paříž • Aktualizováno

Do protestů hnutí žluté vesty se v sobotu zapojilo ve francouzských městech přes 80 tisíc lidí. V Paříži byla akce klidnější bez rekordní účasti. Zúčastnilo se jí asi 7000 demonstrantů, naopak rekor padl v Toulouse a ostré to bylo v Bordeaux. K potlačení násilností použila policie vodní dělo a slzný plyn.

Záznam: Protest žlutých vestVideo: Reuters

 
Článek

Protesty se odehrávají už desátou sobotu za sebou. K zajištění pořádku bylo nasazeno kolem 80 tisíc policistů – tedy zhruba stejně, jako bylo minulý víkend demonstrantů. Jen v Paříži má na pořádek dohlížet pět tisíc policistů, oznámila agentura AFP s odvoláním na policejní prefekturu.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

K potlačení násilností použila policie vodní děla a slzný plyn.

Někteří demonstranti podle médií kráčeli i se zpodobněním rakví v narážce na deset obětí na životech od začátku protestů, které v polovině listopadu odstartovala nespokojenost s mezitím odvolaným zdražením pohonných hmot.

Průzkum: Policie nepoužila nepřiměřenou sílu

Organizátoři demonstrace v hlavním městě vyzvali účastníky, aby si s sebou vzali „květinu či svíčku” k uctění památky „zabitých či zraněných pro věc (protestů)” od jejich začátku 17. listopadu.

Foto: Reuters

Protest žlutých vest v Paříži

Výzva souvisí s polemikou okolo používání gumových projektilů, vystřelovaných z policejních granátometů. Kritici jim připisují desítky vážných zranění, zejména v případě zásahu hlavy, kdy jsou vážně ohroženy oči.

Na 64 procent dotázaných vyčítá obecně chváleným pořádkovým silám, že nejsou dostatečně efektivní ve střetech s výtržníky.

I přes tyto polemiky 58 procent Francouzů nepovažuje použití síly policií za nepřiměřené, napsal list Le Figaro s odvoláním na průzkum společnosti Odoxa-Fiducial. Více než čtyři pětiny Francouzů se podle této ankety obává dalšího ničení veřejného a soukromého majetku. Více než dvě třetiny se domnívají, že vláda není na výši situace.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Demonstranti žádají demisi prezidenta Emanuel Macron

Za nejpřekvapivější ale autoři průzkumu označili zjištění, že 64 procent dotázaných vyčítá – obecně chváleným – pořádkovým silám, že nejsou dostatečně efektivní ve střetech s výtržníky.

Celkem asi 3000 zraněných

Od začátku protestů ministerstvo vnitra zaregistrovalo kolem dvou tisícovek zraněných demonstrantů a tisícovky policistů, a to včetně 31 vážných zranění, způsobených v 13 případech zásahem gumového projektilu do hlavy a v ostatních případech výbuchy ohlušujících granátů se slzným plynem či užitím fyzické síly, připomněl Le Parisien.

Realita však může být horší než úřední údaje, protože novinář David Dufresne specializující se na policejní problematiku se podle listu dopočítal 308 případů. Z toho 108 lidí utrpělo zásahy do hlavy a 15 lidí přišlo o oko.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Sympatizantka žlutých vest se zvednutou levou pěstí. Gesto je spojeno s krajně levicovými hnutími.

Vzhledem k násilnostem se většina reportérů zpravodajsky kryjících demonstrace těší dle rozhlasové stanice France-Info "blízké ochraně" od bodyguardů, kteří mají například i zkušenosti z Pásma Gazy.

Zástupci hnutí žlutých vest i opoziční politici v pondělí kritizovali „Dopis Francouzům”, který minulou neděli zveřejnil francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyzval něm, aby se veřejnost zapojila do následné celonárodní debaty o společenských a hospodářských otázkách. Jenže onen dopis prý nereaguje dostatečně na sociální napětí posledních měsíců. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám