Hlavní obsah

Šefčovič se popere o post prezidenta SR

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Maroš Šefčovič (52), místopředseda Evropské komise, bude v letošních březnových volbách kandidovat na post prezidenta Slovenské republiky. Oznámil to na páteční mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič (na snímku z 2. dubna 2015) bude kandidovat na slovenského prezidenta v březnových přímých volbách. Oznámil to 18. ledna 2019 na tiskové konferenci v Bratislavě.

Článek

Šefčovič připomněl, že když při rozdělení federace dostal jako československý diplomat otázku, kterou zemi chce po rozdělení zastupovat, řekl bez zaváhání, že Slovensko.

„Od té doby jsem zastupoval Slovensko a bojoval za jeho zájmy,“ podotkl. „Naše země potřebuje dobrého nadstranického prezidenta, který přispěje k celospolečenskému smíru a bude Slovensku otevírat dveře v Evropě i ve světě,“ dodal Šefčovič, který zároveň zdůraznil, že není členem strany Směr.

Lajčák to vzdal

Konstatoval, že jako hlava státu zaručí pevné ukotvení Slovenska v Evropské unii. Šefčovičovi kandidaturu údajně nabídl Robert Fico (54), předseda Směru a expremiér. Původním kandidátem Směru měl být ministr zahraničí Miroslav Lajčák (55), ale ten vidí svou budoucnost v mezinárodní diplomacii a kandidaturu na hlavu státu odmítl.

Šefčovič byl v minulosti velvyslancem své země při EU a později eurokomisařem. „Má velkou šanci dostat se do druhého kola voleb,“ domnívá se politický analytik Juraj Hrabko. Preference strany Směr se momentálně pohybují kolem 20 procent.

Slováci půjdou k urnám v březnu

Andrej Danko (44), předseda slovenského parlamentu, vypsal termín volby prezidenta na 16. března 2019. V případě, že v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, druhé kolo voleb se uskuteční 30. března.

Seznam kandidátů není zatím uzavřen. Z dosud potvrzených zájemců se největší popularitě těší vědec a podnikatel Robert Mistrík (52) s nepatrným náskokem před Bélou Bugárem (60), předsedou vládní strany Most-Híd.

Současný slovenský prezident Andrej Kiska (55), kterému pětiletý mandát skončí v polovině června, se o znovuzvolení ucházet nehodlá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám