Hlavní obsah

Vrah primátora Gdaňsku zabíjel jako naprogramovaný robot

Gdaňsk

Primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze ubodal v neděli večer na charitativní akci sedmadvacetiletý psychicky narušený kriminálník Stefan W., kterého ve vězení až nezvykle přísně střežili a izolovali před spoluvězni, aby neohrozil jejich životy. Během pobytu ve vězení u něj v roce 2015 začali dozorci pozorovat psychické problémy. V Polsku v pátek večer začne státní smutek za zavražděného politika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na primátora GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

„Nešlo o náhodnou akci nějakého pomatence, ale vědomě připravenou vraždu. Z jeho jednání čiší rozhodnost, soustředění a obrovská síla. Všichni strnuli v šoku, jen aktér zločinu jakoby naprogramovaný vykonával postupně a chladnokrevně jeden krok za druhým,“ řekl Newsweeku Polsko Piotr Niemczyk, bezpečnostní analytik.

Dodal, že on i kolegové nabyli dojmu, jako kdyby Stefanovi W. před vraždou vymyli mozek a naprogramovali mu do něho úkoly, které má splnit.

Foto: imago stock&people/MATEUSZ SLODKOWSKI/FOTONEWS, ČTK

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz na archivním snímku.

„Nevinný jsem seděl ve vězení. Občanská platforma mě mučila. Právě proto zemřel Adamowicz,“ vykřikoval Stefan W. bezprostředně po atentátu na gdaňském pódiu.

Narážel na fakt, že byl za vlády liberální strany Občanské platformy, jejímž byl dříve Adamowicz členem, odsouzen do vězení. Soud mu sečetl čtyři bankovní loupeže v Gdaňsku, při nichž si v roce 2013 dohromady odnesl necelých 16 tisíc zlotých (95 tisíc korun), a poslal ho do vězení na 5,5 roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polsko uctívá památku zabitého starosty GdaňskuVideo: Reuters

Peníze tehdy vydával za „taxíky, jídlo a kasina“, jak sám řekl soudu. Z rodného Gdaňsku se vypravil rovněž na výlet do Varšavy a na krátký pobyt na Kanárské ostrovy. Než začal loupit, žil z peněz matky a dalších příbuzných, žádnou práci si nehledal.

Po útoku dostal záchvat

Loni v prosinci byl podle rozhlasové stanice Radio Zet propuštěn. Na pódium se v neděli dostal, když předstíral, že je novinář. Primátora třikrát bodl nožem s čepelí dlouhou asi 15 centimetrů. Primátor Gdaňsku podstoupil po útoku náročnou pětihodinovou operaci srdce, ale přes veškerou snahu lékařů těžkým zraněním v pondělí podlehl.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Rakev se zavražděným primátorem Pawlem Adamowiczem vystavená v Gdaňsku

Útočník měl během trestu strávit několik měsíců na psychiatrickém oddělení vězeňské nemocnice s diagnózou paranoidní schizofrenie. Na tuto nemoc bral léky, které vysadil až nedávno. Lista Gazeta Wyborzca napsal, že útočník dostal asi hodinu poté, co napadl primátora Adamowicze, záchvat a musel být převezen na psychiatrii. Jeho psychický stav bude patrně hrát roli i při očekávaném trestním stíhání.

Státní smutek 

V Polsku v pátek večer začne státní smutek, který v souvislosti s vraždou vyhlásil prezident Andrzej Duda.

Rakev s Adamowiczem je od čtvrtečního odpoledne vystavena v gdaňském Evropském centru Solidarity, kam přicházejí davy lidí. Odtud v pátek odpoledne vyrazí průvod do baziliky, kde bude primátor v sobotu v poledne pochován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám