Hlavní obsah

Pod lavinou na jihu Rakouska zahynul mladý Čech

Aktualizováno

Lavina zabila v úterý v rakouské lyžařské oblasti Ankogel ve Vysokých Taurách 24letého Čecha, napsal server heute.at. Na túře byl se svým otcem, kterého masa sněhu nestrhla, a byl to právě on, kdo přivolal pomoc.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Mnohé silnice jsou uzavřené kvůli nebezpečí pádu lavin.

Článek

Mladý muž měl smůlu, lavina ho strhla o 100 metrů a masa sněhu zavalila. Když se ho podařilo záchranářům ze sněhu dostat, museli jej oživovat. Veškeré úsilí lékařů však bylo marné.

Zatím není jasné, co lavinu způsobilo. „Stoupali od jednoho parkoviště po lesní cestě a měli s sebou lavinové sondy. Při výstupu dodržovali odstup asi deseti metrů,” řekl policejní mluvčí Mario Nemetz.

Podle policie byl 24letý muž v regionu jako lyžařský instruktor, zatímco jeho otec tam byl na dovolené.

V Rakousku panuje v těchto dnech jedno z nejvyšších lavinových rizik. Nejhorší situace je v Salcbursku, v některých částech spolkových zemí Vorarlbersko, Horní Rakousy, Štýrsko a Tyrolsko. „Pohyb mimo zajištěné sjezdovky je velmi nebezpečný,” varovala tyrolská lavinová služba.

Meteorologové předpovídají na středu pro Rakousko oteplení. Varovali proto před ztěžknutím sněhu, což by mohlo způsobit další laviny, ale i lámání přetížených větví či celých stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám