Hlavní obsah

V Německu zadrželi zaměstnance armády kvůli špionáži pro Írán

Německé bezpečnostní úřady zadržely zaměstnance armády, který je podezřelý ze špionáže pro íránskou tajnou službu. Muž ve věku 50 let pochází z Afghánistánu, ale má už také německé občanství, napsal server Spiegel. Muž byl zadržen vloni 6. prosince v Porýní, potvrdil v úterý úřad generálního státního zastupitelství v Karlsruhe.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V armádě měl Hamid S. zastávat funkci zemského poradce. Díky své pozici se dostával k vysoce citlivým materiálům a také informacím o německém nasazení v Afghánistánu. Během úterý by se mělo rozhodnout o jeho vazbě.

„Abdul Hamid S. čelí silnému podezření, že pracoval pro zahraniční tajnou službu. Podezřelý byl jazykovým odborníkem a kulturním poradcem bundeswehru,“ napsal Spiegel s odvoláním na informace generálního státního zastupitelství v Karlsruhe. Muž byl zadržen v Porýní na západě Německa.

Citlivé informace, k nimž měl muž s dvojím občanstvím přístup, předával „íránské tajné službě” několik let. O kterou službu přesně jde, státní zastupitelství neuvedlo.

Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že jeden z členů bundeswehru je podezřelý ze špionáže v souvislosti s Íránem. Další podrobnosti ale sdělit odmítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám