Hlavní obsah

Macronova snaha debatovat nestačí, kritizuje opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zástupci protestního hnutí žlutých vest i opoziční politici v pondělí kritizovali „Dopis Francouzům”, který v neděli zveřejnil francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyzývá v něm, aby se veřejnost zapojila do celonárodní debaty o společenských a hospodářských otázkách, která začne v úterý. Podle kritiků dopis nereaguje dostatečně na sociální napětí posledních měsíců.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

Prezident v dopise vyzval k hojné účasti na celonárodní debatě, jejímž výsledkem by měla být „nová smlouva pro národ”. Ke zveřejnění textu Macrona vedla snaha uklidnit situaci po osmi týdnech protestů hnutí žlutých vest, kterému se nelíbí prezidentova reformní politika. Vláda na demonstrace reagovala řadou ústupků, o podstatných otázkách by podle prezidenta měla ale debatovat celá společnost.

„Žádná otázka není zakázána,“ stojí v dopise. Prezident však současně upozornil, že národní debata „není ani referendem, ani volbami”: „Nemůžeme se shodnout na všem, ale to je normální, to je demokracie. Ale přinejmenším ukážeme, že jsme lidé, kteří se nebojí mluvit, vyměňovat si pohledy a debatovat. A pravděpodobně zjistíme, že navzdory rozdílným názorům spolu můžeme souhlasit častěji, než si myslíme.”

V novinách byl prezidentův dopis zveřejněn v pondělí a tématy debat, které se mají odehrávat na místních setkáních po celé zemi, mají být „mimo jiné ekologie, migrace, daně a veřejná správa či demokracie a občanská společnost”. Debata má mít poradní charakter a po jejím konci 15. března hodlá Elysejský palác zveřejnit její výsledky.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Protesty žlutých vest

Krátce po zveřejnění dopisu se na Macrona začala valit kritika z řad opozice i zástupců hnutí žlutých vest, kterých v sobotu vyšlo do ulic v rámci pravidelných demonstrací 84 000. Protesty trvají už devátý týden.

Jeremy Clement z hnutí žlutých vest stanici BFMTV řekl, že dopis se zabývá „jen částí problému” a nezachází dostatečně daleko, aby řešil to, co většinu protestujících trápí především: klesající kupní sílu obyvatel. Podle další výrazné osobnosti hnutí Jeroma Rodriguese prezident zjevně nepochopil „naléhavost” obav lidí s nízkými příjmy.

Levicoví opoziční politici kritizovali, že Macron znovu odmítl zavést takzvanou solidární daň z bohatství (ISF), kterou vláda zrušila na počátku loňského roku a částečně ji nahradila daní z nemovitosti. Krajně levicová strana Nepodrobená Francie národní debatu označila za „kouřovou clonu”, krajně pravicová strana Národní sdružení předsedkyně Marine Le Penové za manévr ve snaze „získat čas”.

Debatě Francouzi nevěří

Podle průzkumu, který zveřejnil list Le Figaro, si více než sedmdesát procent Francouzů myslí, že velká debata nepovede k žádným užitečným opatřením.

Nedůvěru obyvatel Francie podle francouzského tisku vyvolala i kauza kolem Chantal Jouannové, která na debatu měla na národní úrovni dohlížet. Poté, co vyšlo najevo, jak vysoký dostává státní úřednice plat, Jouannová na svou funkci rezignovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám