Hlavní obsah

Odsouzený extremista Battisti po 40 letech dorazil na palubě speciálu do Říma

Řím

Na palubě vládního speciálu přiletěl v pondělí do Itálie levicový extremista a odsouzený vrah Cesare Battisti, který byl o víkendu po téměř 40 letech na útěku zadržen v Bolívii. Letadlo s Battistim dosedlo v Římě v 11.36, na letišti Fiumicino ho podle agentury AFP očekávali ministři vnitra a spravedlnosti a asi stovka novinářů. V zemi si odpyká doživotní trest.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Cesare Battisti (uprostřed) si odpyká doživotní vězení v Itálii.

Článek

Battisti v roce 1981 uprchl z italského vězení krátce předtím, než byl za čtyři vraždy odsouzen na doživotí. Tým agentů Interpolu ho zadržel v noci na neděli v Bolívii. Média spekulovala, že Battistiho čeká vydání do Brazílie, kde dlouhá léta žil. Italský premiér Giuseppe Conte ale v neděli uvedl, že extremistu převeze přímo do Říma vládní speciál.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vládní speciál, na jehož palubě byl odsouzený extremista Cesare Battisti, dosedlo v Římě na letiště.

Ital, kterého ve vlasti v nepřítomnosti odsoudili za čtyři vraždy ze 70. let, byl podle brazilské federální policie zatčen ve městě Santa Cruz de la Sierra.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na letišti na něj čekali ministři vnitra a spravedlnosti.

Čtyřiašedesátiletý Battisti, bývalý člen teroristické skupiny organizace Ozbrojení proletáři za komunismus (PAC), strávil posledních více než deset let v Brazílii. Předtím se po útěku z Itálie skrýval ve Francii a v Mexiku. V Brazílii mu v roce 2009 přes protesty Říma udělili politický azyl, jeho vydání do Itálie pak v polovině loňského prosince schválil dosluhující brazilský prezident Michel Temer. Dosud ale nebylo známo, kde se dotyčný nachází.

Battisti před čtyřmi desítkami let u soudu přiznal, že byl členem PAC, ale popřel účast na vraždách. Podle soudu zabil v 70. letech dva soudní úředníky, na další vraždě se podílel a jednu naplánoval. Po útěku se z něj stal úspěšný autor detektivek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám