Hlavní obsah

Europoslanci píšou Britům: Neodcházejte

Europoslanci téměř všech členských zemí poslali do Británie dopis, ať si brexit ještě rozmyslí. Označují ho za katastrofu.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Nadstranický dopis inicioval Rakušan Josef Weidenholzer a podepsalo ho 129 kolegů z europarlamentu. Obávají se, že brexit může být skutečnou katastrofou.

“Nechceme se plést do vaší domácí politiky, ale nemůžeme si nevšimnout, že podle průzkumů roste počet voličů, kteří by chtěli rozhodnutí o Brexitu znovu zvážit. Je jasné, že brexit se velmi liší od slibů, které provázely kampaň téměř před třemi lety,” uvedl europoslanec.

“Britské rozhodnutí zůstat v EU bychom vřele uvítali a pracovali bychom společně na zlepšení Evropské unie, aby fungovala lépe v zájmu všech občanů.”

Evropská unie a britská premiérka Theresa Mayová hledají možnosti, jak se vyhnout hrozbě odchodu Velké Británie z EU bez dohody. Evropská komise je v kontaktu s britskou vládou ohledně dodatečných ujištění pro Velkou Británii, aby domluvený návrh dohody o brexitu v úterý schválil britský parlament. V Bukurešti to v pátek řekl předseda komise Jean-Claude Juncker s tím, že nová jednání o dohodě nebudou.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

„S Downing Street (sídlo britské premiérky) zkoumáme, jak by taková ujištění mohla vypadat. Ta by se ale neměla plést s novým vyjednáváním,“ prohlásil Juncker na tiskové konferenci po jednání komise s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. Nové jednání o dohodě zbylých sedmadvacet zemí unie odmítá.

K brexitu bez dohody Juncker podle agentury AP dodal: „Nelíbí se mi vyhlídka odchodu bez dohody. To by mohla být katastrofa.“

Reklama

Výběr článků

Načítám