Hlavní obsah

Žluté vesty zničily 60 procent radarů měřících rychlost

Paříž

Demonstranti z hnutí žlutých vest zničili skoro 60 procent všech radarů měřících na silnicích rychlost, uvedl podle BBC ve čtvrtek francouzský ministr vnitra Christopher Castaner. Dodal, že jejich úmyslné zničení bylo hrozbou pro bezpečnost silničního provozu a ohrozilo lidské životy.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrant z hnutí žlutých vest před poškozeným radarem v Lyonu

Článek

Reportér BBC v Paříži Hugh Schofield uvedl, že důkazy o vandalismu jsou vidět po celé Francii. Kamery jsou postříkány barvou, nebo přelepeny černou páskou, takže nemohou měřit. Dokud ale Castaner nezveřejnil ve čtvrtek čísla, nebylo jasné, kolik z 3200 radarů měřících rychlost bylo zničeno.

Foto: Profimedia.cz

Přelepená kamera v Nice

Ministr dodal, že kamery byly „poškozeny, vyřazeny z provozu nebo zničeny” členy protestního hnutí. Někteří demonstranti mají podle BBC pocit, že kamery mají jen generovat peníze, o které stát připravuje chudé řidiče.

Foto: Profimedia.cz

Radar vyřazený z provozu demonstranty

Otázka rychlosti na silnicích je ve Francii velmi citlivá, protože loni vláda snížila maximální rychlost na většině silnic mimo města a vesnice z 90 na 80 km/h. Protože si na to řidiči hned nezvykli, museli častěji platit pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Radar na Korsice vyřazený z provozu se vzkazem prezidentovi: Macrone, ty jsi nám zničil životy, my ti zkazíme pětileté období vlády.

Počet účastníků sobotních demonstrací žlutých vesta klesá, neboť vláda udělala několik ústupků. Odstoupila od zvýšení daně na benzín a naftu, kvůli kterým protesty propukly, a také zvýšila minimální mzdu, přestala danit přesčasy a příjmy důchodců do 2000 eur (dříve to bylo do 1200) Konflikt mezi demonstranty a vládou ale zůstává stále ostrý a hýbe společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám